Britanija i SAD podržavale masovna ubijanja komunista Indonezije 1960-ih

AP

Novootkriveni dokazi pokazuju da je Britanija odigrala ključnu ulogu u jednom od najbrutalnijih masakra u posleratnom 20. veku.1

Britanski zvaničnici su 1960-ih kroz propagandnu kampanju podsticali masovna ubijanja članova Komunističke Partije Indonezije (KPI) i pozivali istaknute Indonežane da “odseku komunistički rak”.

Poverljivi dokumenti Kancelarije za inostrane poslove Britanije pokazuju da su britanski propagandisti potajno podstrekivali antikomuniste, uključujući i armijske generale, da eliminišu KPI. Kampanju naizgled “spontanog” masovnog ubistva, za koju se do sada znalo da je organizovana od strane indonežanske vojske, CIA je opisala kao jedno od najgorih masovnih ubistava veka. Procenjuje se da je najmanje 500.000 ljudi – neke procene idu i do tri miliona – povezanih sa KPI eliminisano između 1965. i 1966. godine.

Kako su masakri počeli u oktobru 1965. godine, britanski zvaničnici su zatražili da se “KPI i sve komunističke organizacije eliminišu“. Upozorili su da će nacija biti u opasnosti “sve dok su komunistički lideri na slobodi i dokle god im se dozvoljava da prolaze nekažnjeno”.

Od ranije je poznato da su Sjedinjene Države takođe podržavale masovna ubijanja indonežanskih komunista i da su “čuvale leđa” komandantu indonežanske vojske koji je sprovodio čistke. Kao što su pokazali i ti dokumenti, američki zvaničnici su znali da je većina njegovih žrtava potpuno nevina. Zvaničnici američke ambasade su čak dobijala obaveštenja o pogubljenjima i ponudili pomoć u suzbijanju medijskog izveštavanja. 2

 

Liked it? Take a second to support Nenad Pekez on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.theguardian.com/world/2021/oct/17/revealed-how-uk-spies-incited-mass-of-indonesias-communists  

  2. https://www.theatlantic.com/international/archive/2017/10/the-indonesia-documents-and-the-us-agenda/543534/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.