Kuba se formalno pridružila kineskoj Inicijativi Pojas i put

MARCO DI LAURO/Getty Images

Kuba je u ponedeljak zvanično objavila svoj ulazak u energetsko partnerstvo kineske inicijative Pojas i put, koja predstavlja poziv na izgradnju međunarodne mega-platforme za saradnju i razmenu po principu zajedničkog profita.1

Ambasador Kube u Pekingu Karlos Migel Pereira naglasio je značaj grupe za proširenje i diversifikaciju saradnje u tom sektoru i kolektivno prevazilaženje izazova sa kojima se ona suočava širom sveta.

On je takođe potvrdio posvećenost karipske nacije da doprinese održivom napretku. Pozvao je kineske kompanije i institucije, kao i ostale članice da rade na poljima kao što su promovisanje zelene energije i inkluzivan pristup energetskim uslugama.

Kubanski ministar energetike i rudarstva Livan Aronte pozvao je na podsticanje međunarodne saradnje i solidarnosti u korist zemalja u razvoju, kako bi one mogle da se suoče sa izazovima današnjeg sveta i ispune ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Deborah Rivas, zamenica ministra spoljne trgovine i investicija, naglasila je da je Kuba postala jedna od retkih latinoameričkih zemalja koja je postala članica ovog Saveza.

Ova izjava dolazi u vreme kada SAD upozoravaju protiv rastućeg uticaja azijskog giganta u regionu.2

“Inicijativa Pojas i put” (Belt and Road Initiative, BRI) je transkontinentalni dugoročni program politike i investicija koji ima za cilj razvoj infrastrukture i ubrzanje ekonomske integracije zemalja duž istorijskog Puta svile.

Inicijativu je 2013. predstavio predsednik Kine Ši Đinping i do 2016. bila je poznata pod nazivom OBOR – One Belt One Road.

Zemlje učesnice Inicijative Pojas i put

BRI ima za cilj da “promoviše povezivanje azijskog, evropskog i afričkog kontinenta i njihovih susednih mora, uspostavi i ojača partnerstvo među zemljama duž Pojasa i puta, uspostavi svedimenzionalne, višeslojne i kompozitne mreže povezivanja i realizuje diversifikovan, nezavisan, uravnotežen i održiv razvoj u tim zemljama”.3

Prema pisanju portala Pojas i put, trenutno 71 zemlja učestvuje u Inicijativi, zajedno predstavljaju više od trećine svetskog BDP-a i dve trećine svetske populacije.

Podsetimo, ranije ove godine kineski predsednik Ši Đinping izrazio je spremnost da proširi razmenu na visokom nivou, zalagao se za produbljivanje pragmatične i višesektorske saradnje u korist zajedničkog prosperiteta i za konsolidaciju.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.telesurenglish.net/news/Cuba-Formally-Joins-Chinas-Belt-and-Road-Energy-Partnership-20211018-0016.html 

  2. https://www.thetimes.co.uk/article/energy-pact-sees-cuba-sign-up-to-chinas-belt-and-road-initiative-s9hkfdsb3 

  3. https://www.beltroad-initiative.com/belt-and-road/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.