NATO: Američko nuklearno oružje rasporediti na istok Evrope

NATO: Američko nuklearno oružje rasporediti na istok Evrope
REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo

Govoreći na konferenciji Nemačkog atlantskog udruženja „NATO Talk 2021“ u petak, 19. novembra, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je važnost transatlantskog jedinstva u suočavanju sa izazovima današnjice.

„Svi su ovi izazovi veoma različiti, ali im je jedna stvar zajednička“, rekao je Stoltenberg. „Najbolji način da se izborimo sa njima je da ostanemo ujedinjeni. Evropa i Severna Amerika zajedno, u NATO paktu“.1

Agenda NATO 2030, koja je usvojena na samitu NATO-a u Briselu u junu, ima za cilj da „još više ojača našu Alijansu, kao neophodan forum za konsultacije, odlučivanje i, kada je potrebno, delovanje po svim pitanjima koja utiču na našu bezbednost“, rekao je generalni sekretar.

Govoreći o raspoređivanju američkog nuklearnog oružja, Stoltenberg je rekao da „Nemačka ima posebnu odgovornost da održi NATO pakt jakim“.

„Naravno, na Nemačkoj je da odluči da li će nuklearno oružje biti raspoređeno u ovoj zemlji, ali postoji alternativa za ovo; nuklearno oružje može lako da završi u drugim evropskim zemljama, uključujući i one na istoku Nemačke“, istakao je Stoltenberg.2

 


  1. https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_188783.htm 

  2. https://112.international/politics/us-nuclear-arms-could-be-deployed-in-eastern-europe-stoltenberg-66993.html 

Leave a Reply

Your email address will not be published.