Belorusija i Kina produbljuju bilateralnu saradnju i ekonomske veze

BelTA

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je u petak Direktivu br. 9 o unapređenju bilateralnih odnosa Belorusije i Kine u cilju daljeg produbljivanja bilateralne saradnje u širokom spektru oblasti.

Kako je saopštila predsednička pres služba, dokument je nastavak Direktive koja je definisala odnose Belorusije i Kine u periodu 2015-2021. Belorusija ima za cilj da dalje produbi sveobuhvatne odnose strateškog partnerstva sa Kinom 2021-2025 u oblastima kao što su politička saradnja, održavanje i promovisanje vrednosti prijateljstva i međusobne podrške, saradnja u ekonomiji, trgovini, finansijama i investicijama, kao i praktičnu primenu Pojas i Put inicijativa.

Ovi ciljevi su navedeni kao prioritetni zadaci u bliskoj budućnosti. Ostali važni zadaci su širenje regionalnih veza, razvoj saradnje u oblastima digitalne ekonomije, informisanja i komunikacija i jačanje saradnje u nauci i tehnologiji, kao i humanitarnim pitanjima.1

Beloruska strana veruje da će realizacija postavljenih ciljeva dovesti bilateralne odnose na novi nivo.

Kineski ambasador u Belorusiji Šje Sjaojong rekao je u petak da je ovo drugi put da predsednik Aleksandar Lukašenko potpisuje direktivu o razvoju kinesko-beloruskih odnosa od 2015. godine.

To pokazuje da Lukašenko i beloruska vlada pridaju veliki značaj odnosima Kine i Belorusije, rekao je Šje, napominjući da će nova direktiva dodatno promovisati razvoj saradnje dve zemlje u različitim oblastima.

Beloruski zvaničnici i eksperti su pohvalili ovaj dokument.

Belteleradio, nacionalna državna TV i radio kompanija Belorusije, u subotu je prokomentarisao da je direktiva koju je potpisao Lukašenko jedan od najvažnijih dokumenata za budućnost, a koji ukazuje na pravac proširenja bilateralne saradnje Belorusije i Kine. u narednih nekoliko godina.

Andrej Savinih, predsednik Stalnog odbora za međunarodne poslove Predstavničkog doma Narodne skupštine Belorusije, rekao je da je Kina otvorila svoje veliko tržište Belorusiji i da Belorusija treba da se koncentriše na povećanje proizvodnog potencijala.

Aleksej Avdonin, analitičar Beloruskog instituta za strateške studije, rekao je da Belorusija već duže vreme razvija duboke bilateralne odnose sa Kinom.

Nova direktiva predlaže jasan plan, daje smernice za preduzeća i vladina odeljenja i pojašnjava ciljeve koje žele da postignu, rekao je on.

Beloruski politikolog Vadim Borovik rekao je da Kina uspešno razvija trgovinu sa zemljama širom sveta, izvozi visokokvalitetne proizvode, naprednu tehnologiju, donosi investicije, dodajući da i Belorusija ima koristi od tako dobrog partnera.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://president.gov.by/en/events/podpisana-direktiva-o-razvitii-dvustoronnih-otnosheniy-s-kitayskoy-narodnoy-respublikoy-1638612358  

  2. http://www.news.cn/english/2021-12/05/c_1310353220.htm  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.