AP: Srbija i Rusija uspostavljaju saradnju u borbi protiv obojenih revolucija

Tanjug/Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev sastao se u petak 3. decembra u Moskvi sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom, saopštila je u petak pres služba administracije Saveta bezbednosti.

Nikolaj Patrušev je sa Aleksandrom Vulinom razgovarao o daljim perspektivama rusko-srpske saradnje u sferi bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Takođe, razmotrena su pitanja implementacije sporazuma postignutih na najvišem nivou.1

Prema pisanju “Associated press” novinske agencije, Srbija i Rusija obavezale su se na sastanku prošle nedelja da će se boriti protiv spolja organizovanih pobuna poznatih kao obojene revolucije koje su najviši bezbednosni zvaničnici tih zemalja opisali kao instrumente Zapada za destabilizaciju  slobodnih država, navodi se u saopštenju ministra unutrašnjih poslova Srbije.

Kao još jedan znak rastućih veza između Srbije i Rusije, je sastanak srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandara Vulina sa Nikolajem Patruševom, uticajnim sekretarom Saveta bezbednosti Kremlja.

„Na skupu je istaknuto da su „obojene revolucije“ postale tradicionalni instrument politike pojedinih centara moći i država u cilju podrivanja državnosti i gubljenja suvereniteta pod izgovorom demokratizacije, i napomenuto je da slobodne zemlje moraju tome da se odupru, kaže se u saopštenju ministra Vulina.

Termin „obojena revolucija” je korišćen da opiše seriju masovnih protesta na početku 21. veka koji su ponekad dovodili do rušenja režima koji nisu bili po volji Zapada u bivšem Sovjetskom Savezu, bivšoj Jugoslaviji, na Bliskom istoku i u Aziji.

Do sastanka između Petruševa, visoko rangiranog moskovskog bezbednosnog zvaničnika, i minstra Vulina, za koga se smatra da je proruski političar, došlo je usred sve većeg nezadovoljstva dela javnosti u Srbiji vladavinom predsednika Aleksandra Vučića.

Takozvane ekološke grupe, organizacije i opozicioni političari nezadovoljni načinom na koji se Vučićeva populistička vlada bori protiv problema zagađenja, bile su na čelu nedavnih protesta u Srbiji.

Vučić i drugi srpski zvaničnici osudili su takve proteste i naveli da ih je finansirao Zapad da bi destabilizovali zemlju.

Za subotu je zakazan još jedan protest protiv dva zakona koja je usvojio parlament za koje se smatra da postavljaju temelje za eksploataciju litijuma međunarodne rudarske korporacije Rio Tinto u zapadnoj Srbiji.2

Beogradski mediji javili su u petak da su Rusija i Srbija formirale „radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“.

Grupa ima zadatak da spreči masovne demonstracije i prati aktivnosti opozicionih srpskih aktivista, nevladinih organizacija i nezavisnih novinara, naveo je proopozicioni portal Direktno. Izveštaj portala Direktno nije  potvrđen iz nezavisnih izvora.

Vulin je u saopštenju naveo da će sve dok je Vučić predsednik, vlada Srbije „uvek biti fokusirana na saradnju sa Ruskom Federacijom“.

Iako formalno traži članstvo u EU, Srbija je odbila da uskladi svoju spoljnu politiku sa blokom od 27 zemalja EU i umesto toga je ojačala svoje političke, ekonomske i vojne veze sa Rusijom i Kinom.3

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://tass.com/defense/1370275  

  2. https://apnews.com/article/europe-russia-environment-and-nature-moscow-serbia-9c1e4fef540909927d02caa1f7d05c1b  

  3. https://rs.n1info.com/vesti/ap-srbija-i-rusija-u-zajednickoj-borbi-protiv-obojenih-revolucija/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.