Danska šalje svoje zatvorenike na Kosovo

Danska šalje svoje zatvorenike na Kosovo
EPA-EFE/Jens Schlueter

Danska vlada je saopštila da će Danska iznajmiti zatvorske ćelije na Kosovu u kojima će smestiti svojih 300 zatvorenika kao deo novog plana za zaustavljanje prenatrpanosti zatvora.1

Projekat predviđa iznajmljivanje zatvorskih mesta kako bi se stranci osuđeni na deportaciju poslali u Dansku nakon izdržane kazne, navedeno je u saopštenju ministarstva pravde.

Sporazum, koji tek treba da odobri kosovski parlament, podrazumeva da Kosovo dobije 210 miliona evra, koji će biti namenjeni kapitalnim investicijama, posebno za projekte obnovljive energije.

U izveštaju američkog Stejt departmenta iz 2020. navedeni su problemi u zatvorima i pritvorima na Kosovu, uključujući nasilje među zatvorenicima, korupciju, izloženost radikalnim verskim ili političkim stavovima, nedostatak medicinske nege, a ponekad i nasilje od strane osoblja.

Advokat odbrane iz Kopenhagena Kristijan Braad, bivši javni tužilac, rekao je da je dogovor kontroverzan.

„Zaista sam zabrinut zbog ove ideje, jer idemo putem koji ne možemo da kontrolišemo“, rekao je on. „Posledica može biti da oni ne dobiju prava na koja imaju pravo, i ljudska prava i pravila o tome kako se ponašamo prema zatvorenicima u Danskoj.”

Na Kosovu je 2020, prema podacima Svetske zatvorske statistike (VPB), koju sastavlja britanski Istraživački institut za krivičnu i pravosudnu politiku, 1.642 osoba bilo u zatvorima, sa stopom popunjenosti od 97 odsto.2

Norveška i Belgija su već ranije iznajmljivale ćelije u Holandiji gde su slale zatvorenike.

 


  1. https://nationalpost.com/pmn/news-pmn/crime-pmn/denmark-to-send-foreign-criminals-to-prison-in-kosovo  

  2. https://rs.n1info.com/svet/danska-ce-poslati-300-zatvorenika-na-kosovo/  

Leave a Reply

Your email address will not be published.