Kina će graditi 1000 škola u Iraku

Dreamstime

Irački premijer Mustafa Al-Kadimi prisustvovao je u četvrtak ceremoniji potpisivanja 15 ugovora  između iračke i kineske vlade za izgradnju 1.000 škola širom Iraka.  

Kompanija “PowerChina” će izgraditi 679 škola, dok će kompanija “Sinotech” izgraditi 321 školu.1

Sporazum je prvi deo šireg sporazuma, postignutog prošlog novembra između Iraka i Kine, o izgradnji 7.000 škola. Prema tom memorandumu o razumevanju škole će „modernog stila i funkcionalne u skladu sa stvarnim i praktičnim potrebama iračkog društva“, prenosi „Irak Business News“.

Za projekat izgradnje škola nije navedena vrednost, ali je Kina 2019. pristala da izgradi širok spektar građevinskih projekata u zamenu za sirovu naftu.

UNICEF napominje da je oko 3,2 miliona iračke dece van obrazovnog sistema. U nekim provincijama, kao što su Salah al-Din severno od Bagdada i Dijala na istoku, 90% dece ne pohađa školu. Irak je u prošlosti izdvajao manje od 6% svog nacionalnog budžeta za obrazovni sektor, stavljajući ga na najniži rang zemalja Bliskog istoka.

„PowerChina“ je u potpunosti u državnom vlasništvu koji se sastoji od oko 780 kompanija. To je peta najveća građevinska kompanija na svetu, prema magazinu „Engineering News Record“, ova kompanija najpoznatija je po svom radu na brani Tri klisure i brzoj železničkoj liniji Peking-Šangaj. Sinotech je industrijski konglomerat sa širokim spektrom aktivnosti.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.iraqinews.com/iraq/powerchina-and-sinotech-to-build-1000-schools-in-iraq/?fbclid=IwAR17XJejR9mOvLutB__t_C0ceWTpmyBbDZuj3Gv5ta9V_rubnti-KhTefG4  

  2. https://www.globalconstructionreview.com/china-signs-deal-to-build-1000-model-schools-in-iraq/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.