Rekordna potražnja za ugljem u svetu

Rekordna potražnja za ugljem u svetu
EPS

Električna energija dobijena iz uglja mogla bi ove godine da dostigne novi globalni rekord nakon ekonomskog oporavka, navodi Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Upotreba električne energije dobijene iz uglja smanjena je za četiri odsto tokom 2020. pošto je pandemija izazvala globalno ekonomsko usporavanje, ali je IEA otkrila da je potražnja za električnom energijom ove godine nadmašila rast u niskougljeničnim izvorima, što je dovelo do toga da se mnoge razvijene ekonomije više oslanjaju na elektrane na fosilna goriva.

Količina električne energije proizvedene u termoelektranama na ugalj porasla je za 9% ove godine nakon povećanja tražnje za fosilnim gorivima kako bi se podstakao oporavak od korona krize, stoji u izveštaju.1

Globalna kriza u snabdevanju gasom, koja je izazvala rekordno visoke cene širom planete, takođe je pomogla da se ponovo pokrene povećana potražnja za ugljem, navodi se u izveštaju IEA.

Agencija je otkrila da je globalna potražnja za ugljem, uključujući proizvodnju cementa i čelika, porasla za 6% ove godine.

Iako ukupna potražnja ne dostiže rekordne nivoe potražnje za gorivom iz 2013. i 2014. godine, IEA je upozorila da bi taj nivo mogao biti nadmašen sledeće godine.

Fatih Birol, izvršni direktor IEA, rekao je da je “ugalj najveći pojedinačni izvor globalnih emisija ugljenika, a istorijski visok nivo proizvodnje električne energije iz tog energenta ove godine je zabrinjavajući znak koliko je svet daleko od cilja da smanji emisije zagađenja”.

“Bez snažnih i trenutnih akcija vlada da se pozabave korišćenjem uglja na način koji je pravedan, pristupačan i siguran za one koji su pogođeni, imaćemo male šanse, ako ih uopšte ima, da ograničimo globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa”, kazao je Birol.

Izveštaj dolazi nedeljama nakon završetka klimatskih pregovora “Cop26”, koji su završeni žestokim neslaganjem oko obećanja da će se odustati od upotrebe uglja. 

Izveštaj IEA navodi da je Indija na putu da poveća proizvodnju električne energije na ugalj za 12% ove godine, dok se predviđa da će se upotreba elektrana na ugalj u Kini povećati do 9% uprkos naglom usporavanju poslednjih meseci. Ovo bi označilo najveći stepen upotrebe uglja za TE u obe zemlje, uprkos „impresivnom“ uvođenju projekata solarnih i vetro elektrane, saopštila je IEA.

Očekuje se da će u SAD i EU proizvodnja električne energije iz uglja porasti za 20%, sa u odnosu na nivo u 2020. godini. Očekuje se da će u budućnosti korišćenje uglja u termoelektranama opasti jer se potražnja za električnom energijom usporava a upotreba obnovljivih izvora energije vremenom će rasti.

U Velikoj Britaniji, gde je energija dobijena upotrebom uglja bila u stalnom padu poslednjih nekoliko godina, vlasnicima poslednjih preostalih elektrana na ugalj isplaćene su rekordne sume kako bi pomogli da svetla ostanu upaljena ove godine, pošto su cene električne energije dostigle nove maksimume nakon rekordnih cena na tržištu gasa i jedne od najmanje vetrovitih leta od 1961. 2


  1. https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/svet/4630243/globalna-potraznja-ugalj-2022-rekordni-nivo.html  

  2. https://www.theguardian.com/business/2021/dec/17/global-demand-coal-high-electricity-plants-covid-economic-recovery  

Leave a Reply

Your email address will not be published.