Putin: Kina nam je partner broj jedan

Natalia Kolesnikova / AFP

Ruski predsednik kaže da su Moskva i Peking važniji jedno drugom sada nego ikada pre.

Iako su postojale tenzije u prošlosti, Moskva i Peking sada rade zajedno na ogromnom broju stvari, uključujući trgovinu, tehnologiju i odbranu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. U toku govora sa novinarima, tokom svoje konferencije za medije koje održava na kraju godine, ruski lider je izjavio da se on i njegov kineski kolega oslovljavaju sa “prijatelju”.

“Imamo veoma iskrene odnose i to nam pomaže da gradimo i poslovne veze”, dodaje Putin, i podseća da je Kina očigledan lider u globalnoj i azijskoj ekonomiji. On je rekao da je Rusija kineski partner broj jedan, naglašavajući da zajedno rade na dosta oblasti, uključujući energetski sektor, istraživanje svemira i humanitarna pitanja, kao i da ih takve stvari zbližavaju.

“Sarađujemo na polju bezbednosti. Kineska vojska je opremljena jednim od najboljih oružanih sistema. Mi čak zajedno razvijamo određena visokotehnološka oružja”, govori ruski lider. Dodaje da su trenutni odnosi dve zemlje najbolji u istoriji i da je to stabilizujući faktor na svetskoj sceni.1

Juri Ušakov, glavni ruski savetnik u spoljnoj politici, je izjavio da Moskva i Peking rade na izgradnji deljenih finansijskih struktura i da će to omogućiti dvema zemljama da očvrsnu svoje ekonomske veze bez uticaja treće strane. I Rusija i Kina su izjavile da pronalaze načine da zaobiđu američki dolar u međunarodnoj trgovini. Ovo dolazi nakon niza pretnji sa zapada da će Rusija biti odsečena iz međunarodnog finansijskog sistema ako ruske trupe izvrše napad na Ukrajinu.

Podsetimo se, u oktobru su Rusija i Kina izvršile zajedničku patrolu u Tihom okeanu, kao odgovor na sporazum između SAD, Velike Britanije i Australije, po kome bi Australija dobila nuklearne podmornice sa clijem da se spreči rastući kineski uticaj na moru.2

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://news.cgtn.com/news/2021-12-23/Putin-China-Russia-trust-each-other-16ewjrgQ6xG/index.html 

  2. https://www.rt.com/russia/544165-putin-beijing-moscow-number/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.