Iran lansirao raketu sa satelitima u svemir

AFP

Prema pisanju i prikazanim snimcima u iranskim medijima, Teheran je tokom dana lansirao raketu sa satelitskim nosačem koji nosi tri uređaja u svemir.

U izveštaju, koji su prenele državna televizija i nekoliko lokalnih novinskih agencija, ostalo je nejasno da li je neki od objekata ušao u orbitu oko Zemlje, kao i kada je lansiranje obavljeno. Međutim, lansiranje dolazi usred tekućih pregovora u Beču o već narušenom nuklearnom sporazumu. Prethodna lansiranja raketa izazvala su negodovanje i pretnje od strane SAD-a.

Ahmad Hoseini, portparol Ministarstva odbrane, naveo je da je u pitanju raketa “Simorg”, ili „feniks“ i dodao da su tri uređaja poslata na 470 kilometara iznad zemljine površine.1

Iranski mediji nedavno su ponudili listu predstojećih planiranih lansiranja satelita za civilni svemirski program Islamske Republike. Iranska Revolucionarna garda vodi sopstveni paralelni program koji je prošle godine uspešno lansirao satelit u orbitu.

Lansiranje rakete dešava se usred pregovora u Beču i poklapa se sa tvrdom stavom koji su zauzeli teheranski pregovarači do sada, a koji su već šest prethodnih rundi diplomatskih susreta opisali samo kao „nacrt pregovora“, što je razbesnelo zapadne države koje učestvuju u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.2

 

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://abcnews.go.com/International/wireStory/iran-state-tv-tehran-launches-rocket-space-82000015  

  2. https://english.alarabiya.net/News/middle-east/2021/12/30/Tehran-launches-rocket-into-space-Iran-media  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.