Cena gasa skočila nakon sloma razgovora Rusije sa SAD i NATO

Foto: Alexander Nemenov, AFP

Cene su porasle skoro za četvrtinu nakon neuspešnih pokušaja da se smire tenzije oko Ukrajine.

Cene gasa u Evropi skočile su u petak nakon što je slom bezbednosnih pregovora između Rusije i SAD produbio zabrinutost oko snabdevanja.

Rusija je u četvrtak saopštila da ovonedeljni razgovori sa SAD i NATO-om nisu uspeli da se pozabave njenim bezbedn osnim pritužbama, što povećava tenziju oko krize u Ukrajini.

Vest je pogurala referentni evropski gasni ugovor za skoro 25 odsto više u poslednje dve sesije i dostigao 90 evra po megavat-satu. Trgovci na berzi se plaše da će ove geopolitičke tenzije ograničiti ruski izvoz gasa na kontinent, baš u vreme kada su se zalihe smanjile na najniži nivo zabeležen u to doba godine.

Najnoviji rast cena gasa dolazi nakon nestabilnog perioda na energetskim tržištima koji traje mesecima. Cene gasa u kontinentalnoj Evropi i Velikoj Britaniji porasle su na rekordne nivoe prošle godine, delom zbog toga što je Rusija ograničila izvoz na dugoročne ugovore. U prošlosti, dodatna prodaja bez ugovora bila je dostupnija.

Međunarodna agencija za energetiku, nadzorna organizacija koju finansira OECD, optužila je ove nedelje Moskvu da efikasno koristi ograničene isporuke u svoju korist u vreme rastućih geopolitičkih tenzija, rekavši da je smanjila izvoz za 25 odsto u četvrtom kvartalu, u poređenju sa prethodnom godinom.

Cene gasa su opale sa rekordnih nivoa krajem decembra pošto je toplije vreme u Aziji omogućilo Evropi da nabavi ogromne količine tečnog prirodnog gasa iz mora. Ali s obzirom da tenzije između Rusije i Zapada pokazuju malo znakova popuštanja, cene gasa su ponovo porasle. Privremeni prekid rada na velikom norveškom gasnom nalazištu uneo je dodatnu nervozu na tržište.

Rusija je više puta negirala ograničavanje prodaje, ali je takođe nagovestila da želi da se kupci obavežu na dugoročne ugovore.

Trgovci su rekli da će potražnja za gasom verovatno porasti u narednim nedeljama nakon što je francuski EDF u petak revidirao svoju planiranu proizvodnju nuklearne energije, što bi trebalo da dovede do sagorevanja više gasa za proizvodnju električne energije.1

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.ft.com/content/6f09cfb7-ea4a-4640-940c-750491703f68  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.