Francuski mediji forsiraju desničarske narative

Foto: Martin Bureau / Joël Saget / AFP

Studije koje je sproveo Nacionalni audiovizuelni institut (NAI) dokazale su da francuski mediji najviše vremena posvećuju desčarskim i ekstremno desničarskim političkim partijama.1

BFMTV, najveći francuski kanal, u programu posvećenom predstojećoj predsedničkoj izbornoj trci dao je ubedljivo najviše vremena (35%) ekstremnom desničaru Eriku Zamuru. Sličan primer predstavlja i ogrmna medijska kuća TPMP koja je Zamuru posvetila 55% vremena. Takav tretman ovaj političar ima i na televizijama kao što su LCI i CNews.2

Pored Erika Zamura, učestalo je pojavljivanje i pominjanje imena Marin le Pen, oko 15%, dok se francuski predsednik Makron često nalazi iza ove dve političke figure.

“Sve u svemu centar, desnica i ekstremna desnica jasno dobija veću medijsku pokrivenost nego njihovi protivnici na levici”, navodi se u studiji.

Podsećamo da je Erik Zamuri osuđen nakon što je na televiziji izjavio za decu migrante da su “lopovi, ubice, silovatelji. To je sve što oni jesu. Treba ih poslati nazad”. Ovakve izjave ne odudaraju previše od zvanične politike koju vodi francuski predsednik Emanuel Makron. Naime, za vreme njegovog mandata diskriminacija muslimana se naglo povećala u vidu zatvaranja muslimanskih škola, ukidanja dobrotvornih islamskih organizacija, fondacija, teranja muslimanskih zajednica da potpišu dokumente u kojima se obavezuju da neće govoriti o diskriminaciji. 

Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.herve.name/research/nherve_presidentielle_2022_v1.0.pdf  

  2. https://www.trtworld.com/magazine/french-media-devote-most-of-their-coverage-to-the-far-right-study-finds-53804  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.