EU: Nastavak evrointegracija za Srbiju kroz Zelenu agendu

Tanjug

Dan nakon što je EU pozdravila rezultate referenduma i Ustavne promene1, a Srbija pod pritiscima EU najavila i sankcije Siriji2, EU je već najavila nastavak evrointegracija za Srbiju kroz tzv. “Zelenu agendu”.  

Šef delegacije EU u Srbiji, Žiofre, je istakao da aktivnosti iz programa “Zelena agenda u Srbiji” dolaze nakon sjajne vesti o otvaranju Klastera 4 koji tretira saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i klimu što znači da se u praksi ulazi u fazu velikih pregovora da se srpsko zakonodavstvo uskladi sa evropskim u ovoj oblasti.3 Klaster 4 je otvoren direktno nakon što su najavljene Ustavne promene u pravosuđu.4

On je rekao i da će Srbija više sarađivati sa Briselom da se zatvori ovo poglavlje što je ocenio kao ključni elemenat u procesu pristupanja EU.

“Želimo da integrišemo Srbiju u EU tako što ćemo integrisati srpsko zakonodavstvo u evropsko u oblastima zaštite životne sredine, klimatskih promena i biodiverzitetu. To je dobro zato što je reč o najboljim standardima i svakako će imati pozitivan uticaj na građane Srbije”, rekao je Žiofre.

Po pitanju projekta Jadar, Žiofre je dodao: “EU očekuje da će se zemlje oslanjati na važeću regulativu i u pogledu učešća javnosti i odlaganja otpada. Mi mislimo da bi projekat Jadar mogao da ponudi dobre uslove za lokalni ekonomski razvoj pod uslovom da se poštuju svi standardi zaštite životne sredine”.

Liked it? Take a second to support Nenad Pekez on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://princip.info/2022/01/17/eu-pozdravila-rezultat-referenduma-o-ustavnim-izmenama/  

  2. https://princip.info/2022/01/16/srbija-podlegla-pritiscima-iz-eu-uvode-se-sankcije-siriji/  

  3. https://www.politika.rs/scc/clanak/497302/Srbiji-za-Zelenu-agendu-pomoc-EU-osam-miliona-evra  

  4. https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-eu-pregovori-klaster-otvaranje-zelena-agenda/31599636.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.