Rusija i Belorusija organizuju velike vojne manevre

Brendan Hoffman/AFP/GETTY IMAGES

Od 10. do 20. februara održavaju se zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije, objavilo je Ministarstvo odbrane Belorusije.

Vojne vežbe se održavaju usred tenzija i pregovora između Rusije i Zapada zbog situacije oko Ukrajine. Zapad sve agresivnije optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, dok Moskva kategorično odbacuje te tvrdnje. Moskva zahteva garancije NATO-a da se neće širiti dalje na istok, što Alijansa ne želi da pruži.

Manevri pod nazivom „Saveznička odlučnost“ održaće se u blizini zapadne granice Belorusije sa članicama NATO Poljskom i Litvanijom kao i njene južne granice sa Ukrajinom.

Ruske trupe bi tokom vežbi bile blizu glavnog grada Ukrajine Kijevu, koji se nalazi na udaljenost od granice sa Belorusijom od svega 90 km.  Ako Rusija rasporedi višecevne raketne sisteme dugog dometa u Belorusiju, one bi mogle da gađaju ciljeve u blizini Kijeva čak i bez ulaska u Ukrajinu, rekao je Rob Li, vojni analitičar i saradnik u američkom Institutu za spoljnu politiku.1

Lukašenko je rekao da su u pitanju regularne vojne vežbe koje simuliraju agresiju na Belorusiju, kao i odbijanje takve invazije, i dodao je da Poljska i Baltik imaju više od 30.000 vojnika u blizini beloruske granice.

Vojne trupe Ruske Federacije već pristižu radi organizovanja vojnih vežbi. Vojna oprema koja između ostalog obuhvata 12 borbenih aviona SU-35, dva diviziona sistema PVO S-400 kao i diviziona PVO sistema Pancir-S,  se u Belorusiju prevozi železnicom iz Istočnog vojnog okruga Rusije. Procenjuje se da će na vojnim vežbama učestvovati od 7 do 10 bataljona, koje obično broje između 700-900 vojnika po bataljonu.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.reuters.com/world/europe/russia-belarus-plan-joint-military-drills-february-lukashenko-2022-01-17/  

  2. https://www.reuters.com/world/europe/russia-belarus-plan-joint-military-drills-february-lukashenko-2022-01-17/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.