Lukašenko: Neće biti okupacije Belorusije dok sam ja predsednik

Foto: Reuters

Pod sadašnjom vladom nikada neće doći do okupacije Belorusije, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko odobravajući 24. januara odluku o zaštiti državne granice za 2022. godinu, saznaje BelTA.1

„Nikada se nisam spuštao na nivo da se svađam sa svojim protivnicima i rivalima, ali sam danas, pošto sam dobio medijsku kritiku, bio iznenađen kada sam saznao da je „Belorusija okupirana“. Kao glavnokomandujući, nekako sam to prevideo. Možda ste propustili da mi kažete da je „okupacija Belorusije“ već bila?“ Aleksandar Lukašenko je ironično upitao predsednika Državnog graničnog komiteta Anatolija Lapoa.

Predsednik je primetio da opozicioni mediji neprestano prate vežbe Belorusije i Rusije, računajući koliko će vojnika iz Rusije stići u Belorusiju. Štaviše, vežbe nazivaju „planom okupacije“. Konkretno, takvu formulaciju je koristio Zenon Pozniak. Prema njegovim rečima, u Belorusiju će pored 100.000 vojnika stići i stotine vagona vojne opreme iz Rusije.

„Retko pominjem imena, ali sam citirao Zenona Pozniaka ne zato što je on za nas neki model. Naprotiv, on je antiteza naše politike. Ali ja ga dobro poznajem, a on poznaje mene. Čovek je pametan, sve razume. Niko mu iz sadašnje samoizgnane opozicije nije blizak po razumevanju“, rekao je šef države.

Aleksandar Lukašenko je rekao da političar koji je napustio Belorusiju pokušava da spekuliše na temu vežbi sa Rusijom i da tumači činjenice na svoj način: „Čujte, brojke se ne uklapaju. Lako je izračunati, čak i ako ne znate šta je vojska“.

„Ali to nije poenta. Hteo bih da pitam gospodina Pozniaka, gde je on, borac za suverenitet i nezavisnost, bio 2020. godine kada je zemlja bila pred gubitkom nezavisnosti i pred okupacijom? Zašto je onda nije branio suverenitet i nezavisnost? Gde ste bili, gospodine Pozniak? Najvažnije, želeo bih da se obratim Belorusima koji slušaju njihove reči i sada su zabrinuti zbog toga (ovo je deo našeg društva, deo države u kojoj sam predsednik), i gospodina Pozniaka: „Nikada nećemo dozvoliti okupaciju Belorusije, bar dok sam ja predsednik i dokle god ste vi moji generali. To se neće desiti, ni s desna ni s leva, ni sa zapada ni sa istoka, ni sa severa ni sa juga. Nikada. Nikada nećemo dozvoliti da se to desi. Nema potrebe da se spekuliše na ovu temu”, naglasio je beloruski lider.

Prema rečima predsednika, Belorusija i Rusija su odavno najavile planove za održavanje zajedničkih vežbi. Reč je o redovnim vežbama za vojske dve zemlje. Vežba Zapad je održana 2021. Ovogodišnja vežba obuhvatiće južnu granicu Belorusije. „Za nas je to važno jer ćemo tamo morati da rasporedimo kontigent beloruske vojske. O tome smo razgovarali tokom nedavne posete Lunincu. Ovo uopšte nije okupacija. Mi samo želimo da zaštitimo našu južnu granicu. Ovakvi političari bi pre svega trebalo da obrate pažnju na vojno nagomilavanje ne samo na granicama Letonije, Litvanije, Poljske, već i Ukrajine. Nismo mi uopšte počeli da obraćamo pažnju na našu južnu granicu. Ukrajinci su tamo počeli da dovlače trupe. Ne razumem zašto su to morali da urade“, rekao je šef države.2

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://eng.belta.by/president/view/lukashenko-no-occupation-of-belarus-as-long-as-i-am-president-147142-2022/ 

  2. https://rs.sputniknews.com/20220124/lukasenko-nikada-necu-dozvoliti-okupaciju-belorusije–1133588425.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.