Iranski ambasador: Poseta Vučića Teheranu u narednih mesec dana

Iranski ambasador Rašid Hasanpur najavio je danas da je planirana poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Teheranu u narednih mesec dana, gde će pored potpisivanja 10 sporazuma biti i svečano otkriven i spomenik Nikoli Tesli.

“Biće to istorijska poseta na polju odnosa dve zemlje. Srbija je u regionu za nas najbitnija i želimo da saradnja bude još čvršća i da se približimo još više”, izjavio je ambasador Hasanpur za Tanjug na 43. godišnjicu od pobede u Islamskoj revoluciji kada su postavljena tri glavna stuba na kojima počiva Islamska Republika – islam, sloboda, nezavisnost.

Ambasador Hasanpur naglasio da se već dve godine radi na realizaciji posete predsednika Srbije Iranu, a takođe je podsetio na učestale i skorije posete srpskih zvaničnika Iranu, ministra spoljnih poslova Nikola Selakovića u aprilu, kao i to da je predsednik Vučić među prvima čestitao novoizabranom predsedniku Irana, a da je predsednik paralmenta Ivica Dačić bio je na inauguraciji.

“Dosta zemalja priznalo je Kosovo, mi nismo i pokušavamo, imajući na umu i pretnje koje imamo, da reč držimo od početka do kraja”, naveo je Hasanpur.

Tokom te posete, važne za Iran, biće potpisani sporazumi iz ekonomije, kulture, nauke, poljoprivrede, najavio je on.1

Trenutno je, u Iranu nekolio trgovinskih delegacija iz Srbije, pregovara se u oblasti poljoprivede, o nabavci traktora, stakla, repromaterijala i petrohemijskih proizvoda, a u toku je i Sajam petrohemijskog materijala, na kojem učestvuju i srpski privrednici.

“U Srbiji postoje razne oblasti koje jačaju. Jedna od njih je poljoprivreda gde se naša saradnja produbljuje – uvozimo izuzetno seme kukuruza, ječma, pšenice, soje, uljane repe i tu paletu želimo da proširimo na više od 20 različitih vrsta”, rekao je ambasador i naglasio da očekuje da se robna razmena uveća duplo kada im sankcije budu ukinute, po uspešnom okonačanju nukleanih pregovora koji se vode u Beču sa velikim silama.

“Možemo da dostignemo razmenu od više stotina miliona dolara”, rekao je on i rekao da potencijali Irana leže u nafti i naftnim derivatima, zahvaljujući čemu na tom polju mogu da pomognu Srbiji.

Ambasador naglašava da je kulturna saradnja dveju zemalja važna. Dodao je da zbog sankcija u toj oblasti nemaju nikakva ograničenja. U Beogradu je u toku 20. nedelja iranskog filma, koju je otvorio ”najskuplji i najveći projekat” u istoriji iranske kinematografije “Muhamed Božji izaslanik” Madžida Madžidija a za koji je scenografiju radio Miljen Kljaković Kreka.

“Uvereni smo da oba naroda žele bliske odnose”, dodao je i naglasio da se ljudi iz Irana iz posete Srbiji vraćaju sa osećanjem kao da su bili kod svoje kuće.

Iranski narod poznaje srpsku kulturu i dosta knjiga je prevedeno na persijski, koje se čuvaju i u posebnom odseku u Narodnoj biblioteci Islamske Republike, rekao je ambasador i naveo da će podizanje spomenika Omara Hajama u Srbiji (1048-1131) jednom od najuticajnih mislilaca srednjeg veka, persijskom filozofu, matematičaru, astronomu i pesniku, dodatno približiti dva naroda.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!


  1. https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/4698665/iranski-ambasador-vucic-teheran.html?fbclid=IwAR2v6h-kyNj9Q82KQZwOABfAOT4AI5K1wOlze0CFD2wHKW-yxpgw8C3zpkI  

  2. https://rs-lat.sputniknews.com/20220211/ambasador-irana-rasid-hasanpur-vucic-teheran-poseta-spomenik-tesla-1134242107.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&fbclid=IwAR213QsQ1AVdn4ugWKqAK9W52gqz_ibNq8ayyVYeY4TzURANCGpNzZEWs64  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.