Iranski model naučnog razvoja biće uzor za Mali

IRNA

Ministar inostranih poslova Irana Husein Amir-Abdolahian i njegov malijski kolega Abdulaje Diop , sastali su se danas u Teheranu.

Prilikom susreta Iranski ministar je izjavio da je Islamska Republika spremna da podeli svoja dostignuća u različitim naučnim i industrijskim oblastima, posebno u zdravstvu, sa Malijem.

Ministar inostranih poslova Malija, nazvao je Iran uzorom za naučni napredak uprkos sankcijama i pritisku bogatih država zapada.

Tokom sastanka sa iranskim ministrom nauke, istraživanja i tehnologije Mohamedom Ali Zolfigolom, ministar spoljnih poslova Malija Abdulaje Diop rekao je: „Islamska Republika, sa svojim naučnim i tehnološkim napretkom, predstavlja model za zemlje koje žele da se suprotstave globalnoj aroganciji bogatih i njihovim represivnim sankcijama.”

„Mali su sankcionisale neke američke, evropske i afričke zemlje i mi smo zainteresovani da iskoristimo iransko iskustvo za razvoj nauke i tehnologije“, izjavio je Abdulaje Diop.

Iranski ministar nauke, istraživanja i tehnologije takođe je na sastanku rekao: „Iran se nalazi na 15. mestu po naučnoj proizvodnji u svetu i na prvom mestu u regionu, pa posebnu pažnju poklanja prenošenju svojih iskustava u nauci i tehnologiji u prijateljske i bratske zemlje.“1

Vašington je uvek negodovao zbog iranskog naučnog napretka, i vršio pritisak da se taj napredak ograniči.

Poslednji u nizu takvih pritisaka je usledio nakon lansiranja istraživačkih satelita u svemir od strane Teherana, što je predstavlja još jednu veliku prekretnicu u iranskom naučnom razvoju. Portparol američkog Stejt departmenta je rekao: „Sjedinjene Države su i dalje zabrinute iranskim razvojem u oblasti lasiranja satelita u zemljinu u orbitu.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.1africafocus.com/iran-ready-to-transfer-technology-share-scientific-achievements-with-mali-fm-press-tv/  

  2. https://iranpress.com/content/55451  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.