Protest tekstilnih radnika na Haitiju

Protest tekstilnih radnika na Haitiju
Foto: Ralph Tedy Erol, Reuters

Hiljade haićanskih tekstilnih radnika protestovalo je u četvrtak u Port-o-Prensu tražeći veće plate nakon višenedeljnih sličnih demonstracija zbog plata i uslova rada u firmama koje izvoze za američke prodavnice odeće.1

Decenijama su SAD eksploatisale radnike na Haitiju koji je promovisan kao centar za proizvodnju odeće zahvaljujući niskim platama i blizini tržišta SAD, ali se suočavao sa stalnim pritužbama da su plate preniske da pokriju troškove osnovnih dobara u karipskoj zemlji.

Radnici traže povećanje koje bi povećalo njihovu dnevnu zaradu na 1.500 gurda (15 dolara), sa sadašnje plate od 500 gurda (5 dolara), rekao je vođa sindikata Dominik Sent Eloi u telefonskom intervjuu.

„Sa 500 gurda dnevno, bez ikakvih državnih subvencija, ne možemo da zadovoljimo naše potrebe dok su cene osnovnih dobara, troškovi transporta porasli“, rekao je Sent Eloi, koordinator Nacionalne unije radnika Haitija. On je rekao da će, ako menadžeri fabrika ne odgovore, tražiti od vlade Haitija da poveća minimalnu platu.

Demonstranti su se prvo okupili oko industrijskog parka Sonapi, a potom su se okupili duž obližnjeg puta nakon što ih je policija rasterala suzavcem. Udruženje industrije Haitija, glavna proizvodna trgovinska grupa u zemlji, nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

Slični protesti održavaju se poslednjih nedelja u haićanskim fabrikama, koje su godinama pratile talase protesta zbog niskih plata.2


  1. https://www.reuters.com/world/americas/haitian-garment-workers-protest-demand-higher-wages-2022-02-17/ 

  2. https://www.laprensalatina.com/thousands-of-haitian-workers-protest-for-higher-pay/ 

Leave a Reply

Your email address will not be published.