Migranti zašivaju usta u znak protesta i traže prolazak do granice SAD-a

REUTERS/Jose Torres

Migranti iz Centralne i Južne Amerike koji su zaglavljeni na jušnoj granici Meksika zašili su sebi usta u pokušaju da ubede imigracione vlasti te zemlje da im odobri prolaz prema američkoj granici.1

Migranti, uglavnom iz Centralne i Južne Amerike, pomagali su jedni drugima da zapečate svoje usne pomoću igala i plastičnih konce, ostavljajući mali prostor za konzumiranje tečnosti i koristeći alkohol da obriše kapi krvi sa šavova.

„Migranti šiju svoje usne u znak protesta“, rekao je Irineo Muhika, aktivista na demonstracijama. „Nadamo se da Nacionalni institut za migracije vidi da krvare, da su ljudska bića.”

Meksička agencija za migracije (INM) je u izjavi za javnost navela da je „zabrinjavajuće što su ove mere sprovedene uz saglasnost i podršku onih koji sebe nazivaju svojim predstavnicima, sa namerom da izvrše pritisak na vlasti na već pruženu pažnju“.

Neki su nosili svoju decu kada su organizovali dramatičan protest u Tapačuli, gradu na granici sa Gvatemalom, koji je mesecima prepun hiljada migranata koji čekaju papire da bi mogli slobodno da pređu zemlju.

“Radim to zbog svoje ćerke“, rekla je Rivera, jedan od migranata. “Ništa nije jela u poslednjih nekoliko sati i ne vidim rešenje… od nadležnih. Ovde smo kao zatvorenici”, rekla je Rivera i dodala da čeka odgovor od meksičke agencije za migracije više od mesec dana.

Poslednjih godina je skočio broj migranata koji pristižu u Meksiko bežeći od nasilja i siromaštva. U 2021. Meksiko je zabeležio porast od 87 odsto u broju zahteva za azil, uglavnom od Haićana i Honduraša.2

 

Liked it? Take a second to support Nenad Pekez on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.reuters.com/world/migrants-sew-their-mouths-shut-quest-mexico-passage-us-border-2022-02-16/  

  2. https://www.reuters.com/world/americas/mexico-asylum-applications-nearly-double-2021-haitians-top-list-2022-01-03/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.