Novi centar za svemirsku tehnologiju nastaje u Kini

Foto: VCG, Getty Images

Planirane inovacije uključuju rakete za višekratnu upotrebu sa vertikalnim sletanjem i jeftine satelite.1

Šangaj planira da postane centar inovacija za razvoj svemirskih tehnologija do 2025. godine, saopštila je u sredu lokalna vlada.

Grad, koji je već veliki kineski industrijski i komercijalni centar, započeće masovnu proizvodnju jeftinih komercijalnih satelita i raketa, uključujući one za višekratnu upotrebu koje mogu da polete i slete vertikalno, navodi se u obaveštenju na šangajskoj vladinoj veb stranici.

Kina nastoji da postane velika svemirska sila do 2030. godine, sa planovima za vraćanje uzoraka sa Meseca, Marsa i asteroida, kao i za susret kometa i misiju Jupitera.

Prošle godine, tehnološki grad Šenžen ponudio je do 300 miliona juana (47 miliona dolara) za svaki projekat vezan za razvoj satelita i srodnih industrijskih aplikacija.

Nova komercijalna svemirska luka planirana je u južnoj provinciji Hainan, a peto lansirno mesto za rakete u zemlji se gradi u provinciji Džeđijang. Stope lansiranja u svemir u Kini su se više nego udvostručile u proteklih pet godina, sa 207 misija između 2016. i 2021.2

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.rt.com/business/549556-new-space-hub-shanghai/ 

  2. https://spacenews.com/shanghai-signs-agreement-with-chinas-megaconstellation-group-aims-to-foster-commercial-space-hub/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.