Putin: Rusija je imuna na sankcije

Foto: Sputnik / Алексей Никольский

Nikakve nove sankcije nikako ne mogu odvratiti Rusiju od toga da radi šta hoće, jer Moskva već godinama ima iskustva u suočavanju sa njima, upozorio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Govoreći u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, ruski lider je rekao da Moskva nikako ne može da izbegne sankcije Zapada, jer one nemaju za cilj da promene ponašanje Kremlja. Po njegovom mišljenju, one su zapravo plan za ometanje ekonomskog razvoja Rusije.

„Sankcije će biti uvedene u svakom slučaju. Da li danas imaju razlog, na primer, u vezi sa događajima u Ukrajini, ili nema razloga, naći će se“, rekao je Putin. „Cilj je drugačiji. U ovom slučaju, cilj je usporavanje razvoja Rusije i Belorusije.

Ruski predsednik je takođe naveo da Moskva smatra da su ove sankcije nelegitimne, nazivajući ih nepravednim sredstvom SAD i njenih saveznika.

„Ovo je grubo kršenje međunarodnog prava“, rekao je on, takođe optužujući SAD za selektivan pristup međunarodnim normama.

„Oni se o tome brinu samo kada im to ide u korist. Oni uvek sve tumače samo u svoju korist, a zanemaruju interese drugih“, rekao je on, navodeći da je jedini način da Moskva i Minsk ublaže efekat sankcija razvijanje ekonomske saradnje i supstitucije uvoza.

SAD i njihovi evropski saveznici uveli su sankcije Rusiji 2014. nakon događaja u Ukrajini, kada su nasilni ulični protesti srušili demokratski izabranu vladu u Kijevu. Konkretno, Moskvi su izrečene ekonomske mere nakon što je Krim ponovo apsorbovan u sastav Rusije nakon referenduma. Glasanje je održano mesec dana nakon događaja na Majdanu. Ukrajina, kao i većina sveta, smatra referendum nelegitimnim i posmatra poluostrvo kao nelegalno okupirano.1

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.rt.com/russia/550059-putin-western-sanctions-immunity/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.