S. Arabija razmatra korišćenje juana umesto dolara u trgovini naftom

Foto: Paul Yeung, Bloomberg

Pregovori između Rijada i Pekinga ubrzani su jer saudijsko nezadovoljstvo Vašingtonom raste.1

Kineski juan je preokrenuo raniji pad i skočio na najviši nivo dana nakon izveštaja Dau Džonsa da je Saudijska Arabija u aktivnim pregovorima sa Pekingom o prodaji nafte u kineskoj valuti.

Izbijanje rata u Ukrajini i niz sankcija nametnutih Rusiji za posledicu su doveli u prvi plan pitanja o alternativama za tržišta zasnovanim na američkim valutama, a juan je jedan od posebnih fokusa u svetlu odnosa Kine sa Rusijom.

Kina kupuje više od 25 odsto nafte koju Saudijska Arabija izvozi. Ako se prodaja bude vršila u juanima, ona bi poboljšala položaj kineske valute.

Za Saudijsku Arabiju bi bio veliki pomak da cene čak i neke od svojih 6,2 miliona barela dnevnog izvoza sirove nafte u bilo čemu osim u dolarima. Većina globalne prodaje nafte, oko 80 odsto, obavlja se u dolarima, a Saudijci trguju naftom isključivo u dolarima od 1974. godine, u dogovoru sa Niksonovom administracijom koji je uključivao bezbednosne garancije za kraljevstvo.23

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.aljazeera.com/economy/2022/3/15/yuan-jumps-after-report-saudis-consider-its-use-in-oil-deals 

  2. https://www.wsj.com/articles/saudi-arabia-considers-accepting-yuan-instead-of-dollars-for-chinese-oil-sales-11647351541 

  3. https://www.foxbusiness.com/markets/saudi-arabia-considers-accepting-yuan-chinese-oil-sales 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.