Vitalij Kličko: Divim se Izraelu i izraelskoj vojsci

Vitalij Kličko: Divim se Izraelu i izraelskoj vojsci
Valentyn Ogirenko/Reuters

U skajp intervjuu za izraelske novine Jerusalem post, gradonačelnik Kijeva i proslavljeni bokser Vitalij Kličko je rekao da su njegovi uzori za pobedu uprkos malim izgledima, Izrael i izraelska vojska, zemlja kojoj se divi i koja mu je uzor kada je orgnizacija i delovanje vojske u pitanju.

„Moramo da naučimo od Izraela kako da branimo svoju zemlju, sa svakim građaninom“, izjavio je on. „Ako vole zemlju, moraju biti spremni da brane zemlju. Imamo mnogo toga da naučimo od Izraela jer nam je potreban svaki građanin da brani svoj dom i svoju budućnost.”

Govoreći kao gradonačelnik Kijeva Kličko je rekao sledeće: „Ne mogu da prepoznam svoj grad, sa svom prazninom, barikadama i blokovima. Ne poznajemo ovakav život. Svako jutro se budim i nadam se da je to ružan san. Ali to je realnost. Da, uplašen sam, jer nisam lud. Plašim se za svoju porodicu, prijatelje, svoj grad i svoju zemlju. Ali ja kažem svojim ljudima da ne budu nervozni. Moramo biti jaki. Ovo je naš dom.”

Kličko je rekao da se alarmi za bombardovanje oglašavaju oko 20 puta dnevno i da su mnogi koji su ostali u gradu otišla da žive po podrumima i u metrou. On je rekao da ne krivi one koji su otišli ​​u druge zemlje da bi izbegli opasnost. On je lično ispratio rođenu majku.

Kao Lider prozapadne stranke, Kličko je bio ostrašćeni kritičar Putina mnogo pre nego što je sadašnji rat počeo. „Putin želi da ukrade našu budućnost i vrati nas u Sovjetski Savez. Bili smo u SSSR-u i ne želimo da se vratimo “, rekao je on.

Upitan o diplomatiji i pregovorima između ruskih i ukrajinskih diplomata, Kličko je rekao da ceni svaki napor da se okonča rat Rusije protiv Ukrajine.

„I dalje se nadamo diplomatskom rešenju“, rekao je on. „Ne znam šta može biti rešenje nakon što su hiljade Ukrajinaca poginule, ali mi želimo da se rat zaustavi. Sa bilo kojom raspoloživom polugom, moramo pokušati da zaustavimo rat.”

Na pitanje šta Izraelci mogu da urade da pomognu Ukrajini, on je rekao da mogu da podrže Ukrajinski međunarodni krizni fond, a takođe je i pozvao Izrael da prekine veze sa ruskom vladom.

„Želim da se zahvalim svima koji su podržali Ukrajinu i našu slobodu u ovom besmislenom ratu“, rekao je on. „Potrebna nam je politička, finansijska i vojna podrška. Bez naših prijatelja, ne možemo da preživimo.”

U intervju je izjavio da po babi ima i jevrejsko poreklo i naglasio da je tokom 2014. posetio memorijalni centar Holokaustu, Jad Vašem, i tada je obećao da će se vratiti sa suprugom i decom.1

Pozivanje gradonačelinka Kijeva i proslavljenog boksera na Holokaust, je u najmanju ruku licemerno sa obzirom da kijevske vlasti koketiraju ili javno podržavaju neonacističke paravojske i pokrete u Ukrajini, koji su od majdanskog prevrata bili udarna pesnica obračuna sa političkim neistomišljenicima i proruskim stanovnicima Ukrajine.  2

 


  1. https://www.jpost.com/international/article-700968  

  2. https://www.haaretz.com/world-news/europe/.premium-inside-the-extremist-group-that-dreams-of-ruling-ukraine-1.6936835  

Leave a Reply

Your email address will not be published.