Jamajčani uputili oštro pismo britanskom prestolonasledniku: tražimo reparacije!

Getty Images

Grupa Jamajčana uputila je oštro pismo britanskom prestolonasledniku i njegovoj ženi koji su najavili zvaničnu posetu karipskom ostrvu u sklopu obeležavanja 70 godina od kada je kraljica Elizabeta II došla na vlast i 60 godina kako je Jamajka stekla nezavisnost od britanskog kolonijalnog carstva.

Između ostalog, Jamajčani su prestolonasledniku poručili da traže reparacije za kolonijalne užase koje su njihovi preci preživeli:

“Nemamo nijedan razlog da slavimo 70 godina kako je vaša baba došla na britanski presto, jer njena vlast, i vlast njenih prethodnika, uzročnik najveće tragedije ljudskih prava u istoriji čovečanstva. (…) Tokom 70 godina na prestolu, vaša baba nije uradila ništa da obešteti i iskupi se za patnju naših predaka koja se odigravala tokom njene vladavine i/ili tokom čitave istorije britanskog kidnapovanja, porobljavanja, potčinjavanja i kolonizacije Afrikanaca. (…)

Proslavićemo, međutim, 60 godina slobode od britanske kolonijalne dominacije. (…)

Vi, koji ćete verovatni biti na čelu Kraljevine Britanije, direktni ste naslednici bogatstva koje je kraljevska porodica akumulirala vekovima, uključujući ono što je došlo od trgovine i porobljavanja Afrikanaca. Stoga imate jedinstvenu priliku da redefinišete odnos Kraljevine Britanije i naroda Jamajke.”

Foto: Twitter

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.