S. Arabija najavljuje prekid vojnih operacija u Jemenu

AP Photo/Hassan Ammar

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom a koja ratuje protiv Huti pobunjenika u Jemenu objavila je u utorak da će zaustaviti vojne operacije od srede, nakon poziva Ujedinjenih nacija na primirje tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana kako bi pomogla u uspostavljanju „povoljne atmosfere“ za mirovne pregovore kojima bi se okončao višegodišnji rat u zemlji.

Primirje je najznačajniji korak u mirovnim naporima, da se okonča sedmogodišnji rat i agresija u kojij je ubijeno desetine hiljada stanovnika a milione dovelo na ivici gladi.

„Komanda združenih snaga koalicije najavljuje obustavu vojnih operacija unutar Jemena počevši od srede u 6 sati ujutru“, javila je saudijska državna novinska agencija SPA, pozivajući se na izjavu portparola koalicije brigadnog generala Turkija al-Malkija.

„U cilju stvaranja povoljnih uslova potrebnih za uspešne konsultacije i povoljnog ambijenta tokom svetog meseca Ramazana za sklapanje mira i postizanje bezbednosti i stabilnosti u Jemenu, Komanda združenih snaga Koalicije ovim objavljuje prestanak vojnih operacija u Jemenu sreda ujuutru, 30. marta 2022. godine, kao odgovor na zahtev Njegove Ekselencije“, General Turki Al-Malki izjavio je u saopštenju.

On je dodao: „Ovo spada u kontekst međunarodnih napora i inicijativa koje zastupaju specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Jemen i Saudijska inicijativa da se postigne sveobuhvatna politička rezolucija za okončanje rata u Jemenu.1

Lider Huta Mohamed al-Bukaiti napisao je na Tviteru da je „prisilna opsada Jemena vojni čin jer se sprovodi silom oružja. Ako se opsada ne ukine, najava koalicije da zaustavlja svoje vojne operacije biće besmislena.

“To znači da će se naše vojne operacije za razbijanje opsade nastaviti”, dodao je on.

Predlog UN-a poziva na privremeni prekid vatre tokom Ramazana u zamenu za omogućavanje pristajanja brodova s gorivom u luku Hodeidah koju drže Huti i da manji broj komercijalnih letova saobraća sa aerodroma u Sani, rekli su izvori upoznati s tim.

U saopštenju prošle nedelje, Huti su inicijativu UN opisali kao pozitivnu.

Aerodrom u Sani je zatvoren od 2015. godine, kada je koalicija intervenisala nakon što su Huti zbacili vladu Abd-Rabua Mansura Hadija 2014. godine a koalicija kontroliše mora i vazdušni prostor Jemena.

Plan koji je izradio specijalni izaslanik UN-a za Jemen Hans Grundberg takođe podržavaju Sjedinjene Države i druge zapadne sile, rekla su dva izvora.

Grundbergova portparolka Ismini Pala odbila je da komentariše detalje predloga, rekavši da prekid vatre ima za cilj da narodu Jemena pruži toliko potreban odmor od nasilja. „Izaslanik nastavlja razgovore sa svim stranama i poziva sve da se konstruktivno angažuju kako bi se hitno postiglo primirje“, rekla je ona u saopštenju.

Saudijska Arabija je u utorak bila domaćin savezničkim frakcijama iz jemenskog rata, ali Huti su rekli da neće prisustvovati pregovorima, osim ako se ne održe u neutralnoj zemlji. Opširnije

Huti žele da koalicija predvođena Saudijskom Arabijom prvo ukine ograničenja za morske luke i aerodrom u Sani, dok saudijska alijansa želi istovremeni dogovor. Oni u subotu najavili jednostrani potez da obustave prekograničnih napada i kopnene ofanzivne operacije u Jemenu na tri dana.

Obe strane takođe razgovaraju o razmeni zatvorenika u kojoj bi stotine pritvorenika mogle da budu oslobođene, uključujući 16 Saudijaca i brata predsednika Jemena.2

Najavljena obustava napada na Jemen dolazi nakon nekoliko meseci, u kojima su Huti intenzivirali napade raketama i dronovima na saudijska naftna postrojenja, što je u petak izazvalo veliki požar na rezervoarima za skladištenje goriva i nanelo veliku štetu naftnoj infrastrukturi u zemlji. Koalicija je uzvratila u nedelju vazdušnim napadima na Hodejdu i Sanu, gde je ubijeno osam ljudi, uključujući pet žena i dvoje dece.3

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://english.alarabiya.net/News/gulf/2022/03/30/Arab-Coalition-announces-halt-to-military-operations-in-Yemen-as-peace-talks-begin  

  2. https://www.reuters.com/world/middle-east/saudi-arabia-hosts-yemen-talks-focus-truce-with-absent-houthis-2022-03-29/  

  3. https://www.slobodnaevropa.org/a/saudijska-arabija-napad-huti-formula-1/31770739.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.