Slovačka tvrdi da je dopremila u Ukrajinu PVO sistem S-300

AP

Premijer Slovačke Eduard Heger rekao je da je njegova zemlja tajno dopremila svoj sistem protivvazdušne odbrane S-300 Ukrajini kako bi joj pomogla u odbrani od ruskih napada.

U objavi na Fejsbuku, Heger je rekao da donacija sovjetskih protivvazdušnih baterija ne znači da su se Slovačka, Evropska unija i NATO priključili ratu protiv Rusije.

„Mogu da potvrdim da je Slovačka donirala Ukrajini sistem protivvazdušne odbrane S-300, nakon ukrajinskog zahteva za pomoć“, napisao je Heger.1

Ukrajina je apelovala na zapadne zemlje za vojnu pomoć, uključujući opremu za protivvazdušnu odbranu, kako bi pomogla u odbijanju ruskog vojnog napada.

U petak su Sjedinjene Države rekle da će poslati nove sisteme oružja Ukrajini nakon što su se ministri spoljnih poslova NATO-a na sastanku u Briselu složili da ubrzaju isporuke oružja kao odgovor na rusku invaziju. Blinken je dodao da su Sjedinjene Države već pristale da Kijevu pošalju protivvazdušne sisteme, protivtenkovsko oružje i oklopna vozila.

Na poziv ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe da se okonča kašnjenja izazvano birokratijom, državni sekretar Entoni Blinken rekao je da SAD i 30 drugih zemalja šalju oružje Ukrajini i da će se taj proces intenzivirati.

Prošle nedelje, zvaničnici Pentagona su rekli da još uvek nije isporučeno svo oružje koje je predsednik Džo Bajden obećao Ukrajini sredinom marta, uključujući i S-300.

Ona je dodala da su SAD u razgovorima sa Slovačkom, koja je nastojala da zameni svoje S-300 modernijim američkim raketnim baterijama Patriot.

Slovačka je u martu rekla da će Ukrajini obezbediti odbrambeni sistem samo pod uslovom da dobije zamenu da bi izbegla da njeno nebo ne bude nebranjeno.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://tass.com/world/1434849  

  2. https://www.aljazeera.com/news/2022/4/8/slovakia-says-it-has-given-s-300-air-defence-system-to-ukraine  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.