Maduro: Zapad želi da uništi Rusiju kako bi zaustavio „multipolarni“ svet

Maduro: Zapad želi da uništi Rusiju kako bi zaustavio „multipolarni“ svet
@NicolasMaduro/Twitter

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro upozorio je da bi „medijska diktatura“ i demonizacija Rusije od strane Zapada mogla da dovede do „trećeg svetskog rata“. On je izjavio da kampanja zapadnih zemalja na svim nivoima ima za cilj izolaciju i uništenje Rusije kako bi se sprečio razvoj „multipolarnog“ sveta.

„Venecuela to osuđuje, zapadne zemlje žele da idu u rat da bi raskomadale Rusiju, razbile je na komade, uništile je i okončale nadu u multipolarni svet u kojem svi možemo da živimo“, izjavio je predsednik Maduro u petak na Nacionalnom Kongresu održan u La Guairi.1

Venecuela i njena Bolivarska revolucija dugo su branili ideju multipolarnog sveta, gde bi zemlje bile oslobođene dominacije američke hegemonije. Predsednik je dalje upozorio da bi ova kampanja bez kontrole mogla da dovede do „trećeg svetskog rata“.

Izjava venecuelanskog lidera usledila je nakon glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) na kojem je Rusija uklonjena iz Saveta za ljudska prava. Rusija je izbačena iz ključnog tela UN nakon što je usvojen predlog za suspenziju zemlje sa 93 glasa za, 24 protiv i 58 uzdržanih.

Venecuela se javno usprotivila predlogu, ali nije mogla da glasa o toj meri jer joj je pravo glasa suspendovano od januara kao rezultat zaostalih obaveza prema multilateralnom telu zbog sankcija nametnutih od strane Sjedinjenih Država.

„Kao jedan od osnivača Organizacije Ujedinjenih nacija, Venecuela ponavlja svoju posvećenost principima i mandatu svoje Osnivačke povelje i odbacuje odluku da se suspenduje Rusija iz Saveta UN za ljudska prava“, napisao je ministar spoljnih poslova Feliks Plasensija. na Tviteru.

Američki političari, poput bivše ambasadorke Sjedinjenih Država pri UN Niki Hejli, brzo su iskoristili rezultate glasanja i pozvali na slično izbacivanje Venecuele, Kube i Kine iz Saveta za ljudska prava. Venecuela je izabrana da služi trogodišnji mandat u Savetu 2019.

I Nikaragva i Kuba osudile su rezoluciju i pobunile se zbog procedure koja je upotrebljena za svrgavanje Rusije, upozoravajući da bi to moglo da postavi opasan novi presedan.

„Danas je to Rusija, ali sutra bi to mogla biti bilo koja od naših zemalja, posebno nacije juga koje se ne povinuju interesima dominacije i čvrsto brane svoju nezavisnost“, rekao je kubanski ambasador u UN Pedro Luis Pedroso Kuesta.

Amerika i njihovi saveznici su se angažovali u zajedničkim naporima da izoluju Rusiju i predsednika Vladimira Putina nakon što je on odobrio, kako je nazvao, „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini.

Posledice rusko-ukrajinskog sukoba navele su Bajdenovu administraciju da pošalje delegaciju na visokom nivou da direktno pregovara sa Madurom, u onome što su neki politički analitičari ocenili kao pokušaj da se zabije klin između Karakasa i Moskve.

Karakas je ipak zadržao javnu podršku Rusiji, ojačavši svoje veze sa evroazijskom zemljom nakon posete zamenika ruskog premijera Jurija Borisova u februaru.

Ministar spoljnih poslova Venecuele je takođe izjavio da bi svaki dogovor o obnavljanju isporuke nafte u SAD zavisio od toga da Vašington prizna Nikolasa Madura za predsednika.2

 


  1. https://www.plenglish.com/news/2022/04/13/nicolas-maduro-calls-to-break-up-with-wests-hegemonic-narrative/  

  2. https://venezuelanalysis.com/news/15502  

Leave a Reply

Your email address will not be published.