Kina: Amerika ne želi mir

DW/ G. Stadnyk

SAD nisu zainteresovane za mir u Ukrajini, već umesto toga čine sve što mogu da sukob u toj zemlji potraje što je duže moguće, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan u petak.1

„Dok međunarodna zajednica poziva na prekid neprijateljstava, SAD dolivaju ulje na vatru i pokazuju spremnost da se bore do poslednjeg Ukrajinca“, insistirao je Džao, misleći na tekuću finansijsku pomoć i isporuke oružja iz Vašingtona u Kijev.

„Njihov stvarni cilj nije postizanje mira, već osiguranje da se sukob odugovlači. Kao što [Ameri] sami kažu, oni žele da oslabe Rusiju“, rekao je on.

„Što se tiče toga da li SAD donose mir ili rat, bezbednost ili haos – pretpostavljam da svi znamo odgovore na ta pitanja“, dodaje.

Ranije ove nedelje, američki ministar odbrane Lojd Ostin je priznao da je, pomažući Kijevu, Vašington želeo da vidi „Rusiju oslabljenu do te mere da ne može da uradi stvari koje je uradila u invaziji na Ukrajinu“.

Američki predsednik Džo Bajden je u četvrtak zatražio od Kongresa dodatnih 33 milijarde dolara za podršku Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom.

Događaji u Ukrajini povećali su tenzije u odnosima Vašingtona i Pekinga. Uprkos svim svojim naporima, Bajdenova administracija nije uspela da pritisne Kinu da osudi Rusiju i pridruži se međunarodnim sankcijama protiv nje.

Peking je pozvao na mir u Ukrajini, ali je za izbijanje sukoba okrivio SAD i njihovo nastojanje da se NATO proširi blizu ruskih granica.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://news.cgtn.com/news/2022-04-29/Beijing-slams-U-S-military-s-concerns-on-ties-with-Russia-19DaZOmBfLG/index.html  

  2. https://www.rt.com/russia/554720-china-us-goals-ukraine/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.