Holandski radnici u službi imperijalizma, odbili istovar ruskog tankera

Reuters

Holandski lučki radnici odbijaju da istovare tanker sa pošiljkom ruskog dizela u luci Amsterdam, dan nakon što je slična akcija sprečila da brod uđe u luku Roterdam. 

U petak su takođe i lučki radnici u Roterdamu takođe odbili da prihvate tanker i istovare ga.1

Već duže vremena je postalo uobičajeno da se radnici u zemljama Prvog sveta u potpunosti svrstavaju na stranu zapadnog imperijalizma i njihovih akcija u svetu, koje za cilj imaju eskploataciju naroda i država Drugog i Trećeg sveta. Jedan od takvih primera je kada su nekoliko godina španski radnici insistirali da se nastavi sa isporukama oružja Saudijskoj Arabiji a koje se koristi protiv Huta u Jemenu, jer od tih isporuka zavise njihovi poslovi i standard života.

Kada je ministarka odbrane Španije naglo otkazala prodaju 400 laserskih bombi Saudijskoj Arabiji, kao razlog je navela to što će se bombe koristiti protiv civila u ratu u Jemenu, čime se krši i sporazum o prodaji i španski zakon.

Kao odgovor na ovaj potez španske vlade, Saudijci su najavili da će otkazati narudžbinu za izgradnju pet brodova za saudijsku mornaricu, vrednu 1,8 milijardi evra, koje bi izgradilo špansko brodogradilište Navantia.

Radnici brodogradilišta, odmah potom su organizovali proteste zahtevajući da vlada nastavi sa prodajom oružja Saudijcima i tako sačuva ugovore o izgradnji brodova.2

„Kasno sinoć zatražili smo od svih strana u luci u Amsterdamu da ne puste brod da pristane, rekla je predsednica ogranka lučkih radnika sindikata Asmae Hajari. „Brod neće ući u amsterdamsku luku“, dodala je ona u tvitu.

Evropska unija je uvela širok spektar sankcija Moskvi od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Međutim, nafta i gas nisu deo kaznenih mera.

U Švedskoj su već odbili tanker, nakon čega je krenuo ka Holandiji.

„Rusija ovim pošiljkama finansira rat u Ukrajini“, navodi se u saopštenju sindikata u kojem se zahvaljuje švedskim radnicima što su odbili brod.

„U ovom trenutku brod je usidren u Severnom moru. Do sada nije podneo zahtev za dozvolu da uđe u luku“, rekla je portparolka luke u Amsterdamu Marčela Veseling.

Tanker pod zastavom Maršalskih ostrva je isplovio iz Primorska u blizini Sankt Peterburga pre nedelju dana. „U principu ne možemo da odbijemo njen ulazak jer ona ne potpada pod režim sankcija (protiv Rusije)“, rekla je Vesling za AFP.

Veseling je rekla da bi brodu moglo biti dozvoljeno da uđe u luku nakon što podnese formalni zahtev, ali „samo ako je bezbedno da to učini“. „Ako postoji bilo kakva sumnja u vezi sa ovim, možemo odlučiti drugačije“, rekla je Vesling.

„Zaposleni u pružanju nautičkih usluga i terminal u luci su nagovestili da su zabrinuti za bezbednost u vezi sa prihvatanjem broda, naglasila je ona.

Kompanija odgovorna za navigaciju broda u luci rekla je da će odbiti ako bude zatraženo, rekavši da bi to moglo dovesti do nesigurne situacije ako demonstranti žele da blokiraju ulazak broda, javila je holandska novinska agencija RTL News.

Holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra rekao je u petak da se “Tankeru” zakonski ne može odbiti ulazak u holandsku luku, ali da podržava akcije lučkih radnika.3

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-05-01/dutch-dock-workers-refuse-to-unload-tanker-carrying-russia-oil  

  2. https://princip.info/2018/12/22/radnici-i-levicari-spanije-ujedinjeni-u-imperijalizmu/  

  3. https://www.aljazeera.com/news/2022/4/30/dutch-dockers-refuse-to-unload-ship-with-russian-diesel-cargo?sf164183493=1  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.