Mali raskida vojni sporazum sa Francuskom

Mali raskida vojni sporazum sa Francuskom
AFP

Vlada Malija objavila je u ponedeljak da prekida sporazum o odbrani sa bivšim kolonijalnim vladarom Francuskom, osuđujući „flagrantno kršenje“ njenog nacionalnog suvereniteta od strane tamošnjih francuskih trupa.

Ovo saopštenje je poslednja potvrda pogoršanja odnosa između hunte u Maliju i Francuske.

„Vlada Republike Mali već neko vreme sa žaljenjem konstatuje dramatično pogoršanje odnosa u oblasti vojne saradnje sa Francuskom“, rekao je portparol pukovnik Abdoulaie Maiga u televizijskoj objavi.

Maiga je naveo više slučajeva da su francuske snage narušile vazdušni prostor zemlje. On se osvrnuo na odluku Francuske iz juna 2021. da prekine zajedničke operacije sa malijskim snagama. Pomenuo je i odluku Francuske donetu u februaru da povuče svoje trupe iz Malija. Vlasti Malija saopštile su da su obavestile Pariz o odluci u ponedeljak popodne.1

Francuska do sada nije objavila zvaničnu reakciju na saopštenje hunte.

Tenzije između Francuske i vojne hunte u Maliju, koja je preuzela vlast u avgustu 2020., rastu su već neko vreme.

Sporazumi koje je Mali okončao bili su oni koji su postavili okvir za intervenciju Francuske u Maliju 2014. Oni su potpisani godinu dana nakon što su francuske trupe rasporedile velike snage da pomognu oružanim snagama Malija da zaustave ofanzivu džihadista.

Odnosi Francuske sa Malijem su zahladili jer se vojna hunta odupirala međunarodnom pritisku da odredi vremenski rok za brzi povratak civilnih vlasti na čelo države. Vojna vlast je prvobitno obećala da će obnoviti civilnu vlast, ali nije ispunila raniju obavezu zapadnoafričkog bloka EKOVAS da održi izbore u februaru ove godine, što je dovelo do regionalnih sankcija. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je u nedelju na brz povratak na civilnu vlast u Maliju, Gvineji i Burkini Faso, kojima trenutno vladaju vojni režimi.

Pariz brine zbližavanju novih vlasti sa Kremljom, čemu se i oštro protive. Francuska i Sjedinjene Države optužile su bezbedonosnu kompaniju Vagner povezanu sa Kremljem za raspoređivanje snaga u Maliju, a za koje vojna uprava tvrdi da su Rusi vojni instruktori koji pomažu u uspostavljanju reda.

Veliki delovi Malija nalazili su se van kontrole vlade zbog pobune džihadista, koja je počela 2012. pre nego što se tri godine kasnije proširila i na susednu Burkinu Faso i Niger.

Vojna hunta preuzela je vlast u siromašnoj državi Sahela nakon protesta zbog neadekvatnog vođenja rata protiv džihadista od strane bivše vlade.

Sukob između vladinih snaga i džihadista je doveo do hiljada vojnih i civilnih žrtava i primorao stotine hiljada ljudi da napuste svoje domove.2 

 

 


  1. https://www.voanews.com/a/mali-s-junta-breaks-off-from-defense-accords-with-france-/6554711.html  

  2. https://www.france24.com/en/africa/20220502-mali-junta-breaks-off-from-defence-accords-with-france  

Leave a Reply

Your email address will not be published.