Rusija: EU da odustane od neokolonijalnih ambicija na Balkanu

Google Earth

Rusija poziva Evropsku uniju da odustane od svojih neokolonijalnih ambicija i da se drži ravnopravnog pristupa zasnovanog na poštovanju prema zemljama Zapadnog Balkana, izjavio je u petak zamenik portparola ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksej Zajcev.

Kako prenosi novinska agencija TASS, on je skrenuo pažnju na izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca na zajedničkoj konferenciji za novinare sa gostujućim premijerom nepriznatog Kosova Aljbinom Kurtijem, kada je rekao da „Zapadni Balkan pripada Evropi“ i da će u budućnosti postati deo Evropske unije.

„Zvaničnici EU daju takve neobavezujuće izjave da bi razveselili nacije Zapadnog Balkana, koje su sve razočaranije zbog odugovlačenja procesa njihovog približavanja Evropskoj uniji. Najžalosnije je to što Nemačka i niz drugih zemalja EU, koje su, izgleda, zaboravile lekcije istorije, i dalje gledaju na Zapadni Balkan kao na sferu svojih isključivih geopolitičkih interesa i otvoreno ga tretiraju kao svoje dvorište. I, istovremeno, optužuju Rusiju da nastoji da uspostavi svoje zone uticaja u Evropi“, dodao je Zajcev.

Prema rečima ruskog diplomate, Moskva je u više navrata osudila „podlu praksu” korišćenja aspiracija zemalja ovog regiona prema EU za „očigledne ucene, nelojalnu konkurenciju i istiskivanje investicija” zemalja koje nisu članice EU, koje čine realan doprinos društveno-ekonomskom rastu i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. „Pod izgovorom da slede politiku Brisela, balkanski narodi su prinuđeni da podrže antiruske sankcije i suočeni su sa veštačkim izborom: ili sa Evropskom unijom, ili sa Rusijom“, rekao je on i dodao da briselska agenda ignoriše, mentalitet naroda Balkanskih zemalja, istorijske, jezičke, verske i kulturne korene.1

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://tass.com/world/1447899?utm_source=google.com&utm_medium=organic&utm_campaign=google.com&utm_referrer=google.com  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.