Osam afričkih rudara zarobljeno u kanadskom rudniku

Foto: africanews Ahmed Ouoba/AFP

Vlada Burkine Faso pokrenula je sudsku istragu o poplavi u rudniku cinka, dok napori za spasavanje osam zarobljenih radnika dostižu tri nedelje. Premijer Albert Ouedraogo rekao je da je menadžerima kanadske rudarske kompanije zabranjeno da napuste državu zbog toga što su radnici ostali zarobljeni pod zemljom. 

Sudbina rudara zapalila je društvene mreže pozivima na solidarnost i nastojanje da se muškarci spasu. „Dve nedelje su zarobljeni pod zemljom“, rekao je Andre Bamuni, rođak jednog od njih osmorice. „Nismo imali vesti“, rekao je on. „Nemamo informacije o potrazi niti o šansama da ih nađemo živi. On je rekao da je situacija kritična jer njihove šanse za opstanak „padaju iz dana u dan, ali mi se (i dalje) možemo nadati“.1 

Obilne padavine izazvale su iznenadne poplave u rudniku Perkoa 16. aprila, zbog čega je osam radnika – šest iz Burkine Faso, jedan Zambijac i jedan Tanzanijac – nestalo pod zemljom. 

Kanadska kompanija Trevali Mining Corp obustavila je rad u rudniku, koji se nalazi 100 km od glavnog grada Uagadugu, jer je u toku traganje i spasavanje. Premijer Burkine Faso Albert Ouedraogo rekao je da je menadžerima rudnika zabranjeno da napuste zemlju dok je u toku istraga o uzroku nesreće. 

„Preduzete su mere predostrožnosti kako bi se sprečilo da osobe zadužene za rudnik napuste zemlju i za to su date čvrste instrukcije ministru bezbednosti“, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera u ponedeljak. 

Tokom posete gradilištu tokom vikenda, Uedraogo je okrivio „neodgovornost“ onih koji su bili zaduženi za rudnik. On je naveo da je nekoliko dana pre nesreće „korišćen dinamit na otvorenom delu rudnika, što je oslabilo podzemnu galeriju i omogućilo poplavu“. 

Porodice šestorice rudara podnele su tužbe protiv nepoznatih osoba zbog pokušaja ubistva iz nehata, ugrožavanja života i nepružanja pomoći licu u opasnosti. Rudarska kompanija Trevali saopštila je da nije dobila zvanično obaveštenje, ali da je upoznata sa premijerovim komentarima. 

„Više rukovodstvo Trevalija ostaje u rudniku Perkoa i nadgleda aktivno odvodnjavanje i sanaciju rudnika“, rekao je Džejson Mersijer, direktor za odnose sa investitorima kompanije. „Trevali nastavlja da radi maksimalnim kapacitetom, 24 sata dnevno, na lociranju nestalih radnika“, dodao je on.2 

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.africanews.com/2022/05/03/burkina-faso-race-to-save-eight-miners-that-have-been-trapped-for-two-weeks/ 

  2. https://www.aljazeera.com/news/2022/5/2/burkina-faso-investigates-mine-flood-as-rescue-efforts-drag-on 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.