Iran obnavlja rafineriju nafte u Venecueli

GTR

Iranska državna kompanija “National Iranian Oil Engineering and Construction Company” potpisala je ugovor vredan 110 miliona evra za popravku i ponovno pokretanje venecuelske rafinerije “El Palito” kapaciteta 146.000 barela dnevno, objavila je u petak iranska novinska agencija IRNA.1

Sporazum je usledio nakon pregovora koje je vodio iranski ministar naftne industrije Džavad Ovdži, koji je ranije ovog meseca otputovao u Venecuelu i sastao se sa predsednikom Nikolasom Madurom.

Dok su zvaničnici dve zemlje držali sastanke i pregovore, dva supertankera sa iranskom naftom i kondenzatom stigla su u vode Venecuele.

Saradnja sa Iranom će omogućiti ovoj južnoameričkoj naciji da poveća izvoz sirove nafte i proizvodnju goriva.

Ovdži je bio u pratnji zamenika iranskog ministra i generalnog direktora Nacionalne iranske kompanije za naftu i distribuciju (NIORDC), matične kompanije Nacionalne iranske naftne kompanije za inžinjering i građevinarstvo, saopštila je IRNA.

Ugovor uključuje popravke i puštanje u rad El Palito, rekao je Farhad Ahmadi, generalni direktor NIORDC-a. Rafinerija trenutno radi sa otprilike polovinom svog kapaciteta nakon ponovnog pokretanja jedinice za destilaciju sirove nafte početkom ovog meseca.

„Projekat će finansirati Naftiran Intertrade Company“, dodao je Ahmadi, navodi se u izveštaju IRNA.

Venecuela je ovog meseca počela da uvozi kondenzate, koje je obezbedio Naftiran, pokazuju dokumenti venecuelanske PDVSA, u čijem je vlasništvu El Palito.

Sporazum proširuje prethodni sporazum o razmeni koji su prošle godine potpisale ove dve zemlje pod sankcijama Sjedinjenih Država, za razmenu iranskog kondenzata za venecuelansku tešku naftu.2

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.google.com/amp/s/en.irna.ir/amp/84751266/  

  2. https://www.reuters.com/business/energy/iran-signs-110-mln-euro-contract-repair-venezuelan-refinery-2022-05-13/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.