Čad: antifrancuski protesti, vođe uhapšene

Čad: antifrancuski protesti, vođe uhapšene
HRW

Pet opozicionih lidera optuženo je i zatvoreno u ponedeljak u Čadu zbog remećenja javnog reda tokom demonstracija protiv Francuske, saopštilo je tužilaštvo u Ndžameni AFP-u.1

Sedam benzinskih pumpi koje pripadaju francuskoj naftnoj kompaniji Total je vandalizovano, a 12 policajaca je povređeno tokom antifrancuskih demonstracija u Ndžameni, saopštio je policijski zvaničnik koji je zatražio anonimnost.

U procesu je uhapšeno pet lidera glavne opozicione koalicije Vakit Tama, koja je organizovala marš.

Demonstranti se protive vojnom prisustvu Francuske u zemlji i prelaznom predsedniku Mahamati Idrisu Debiju Itnu, koji je na vlasti od očeve smrti 2021.

Oni su navodno napali “simbole” bivše kolonijalne moći, uključujući nekoliko Total benzinskih stanica. Protestu su uglavnom prisustvovali studenti, mnogi na motociklima, uzvikujući „Francuska napolje!“.

Čadska policija ispalila je suzavac i upotrebila vodeni top da rastera stotine demonstranata koji su izašli na ulice glavnog grada i drugih gradova u protestu u kojem su uništena neka preduzeća povezana sa Francuskom.

Kako uticaj Francuske opada u njenim bivšim kolonijama, nedavni protesti u zemljama kao što su Mali, Burkina Faso i Niger doveli su do poziva na povećanje vojnih veza sa Rusijom umesto sa Francuskom.2


  1. https://www.france24.com/en/africa/20210508-chad-police-use-tear-gas-to-disperse-anti-junta-protesters-in-n-djamena 

  2. https://www.africanews.com/2022/05/15/chad-hundreds-stage-anti-french-protest-in-n-djamena/ 

Leave a Reply

Your email address will not be published.