Amerika želi da se Srbija odrekne ruskog gasa 

Getty Images/bagi1998

SAD se nadaju da Srbija neće produžiti gasni ugovor sa Rusijom za još jednu deceniju, smatra Amos Hohštajn, viši savetnik za energetsku bezbednost u Stejt departmentu SAD, a prenosi TASS. 

Bela kuća navodno planira da ponudi alternativni izvor snabdevanja gasom u bliskoj budućnosti. Hohštajn je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svestan stava Vašingtona po tom pitanju, istakavši da će SAD podržati težnju zemlje da se pridruži EU ako Beograd preduzme neophodne korake. 

Američki zvaničnik je rekao i da je o tom pitanju razgovarao sa srpskim liderom, dodajući da Bajdenova administracija veruje da će Vučić „biti oprezan i da se neće oslanjati samo na Rusiju“. 

Prema Hohštajnu, SAD trenutno rade u regionu na razvoju alternativne infrastrukture za snabdevanje gasom, uključujući LNG terminale u Albaniji i Grčkoj. 

On je upozorio Vladu Srbije da ne donosi ishitrene odluke, rekavši da će SAD ponuditi alternativni izvor za samo nekoliko meseci. 

Krajem maja, Vučić je u telefonskim razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio novi trogodišnji gasni ugovor sa Moskvom. Prethodni sporazum, koji je postignut u novembru i koji je omogućio kupovinu ruskog gasa za 270 dolara po kubnom metru, istekao je 31. maja.1 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.rt.com/business/556915-us-serbia-russia-gas-contract/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.