Američki vojnici zarobljeni u Ukrajini!

The Daily Telegraph

Od početka sukoba u Ukrajini ruska vojska je po prvi put zarobila dvojicu dobrovoljaca iz Amerike, inače bivših pripadnika američke armije. 

Robert Druk i Andi Huin, obojica iz Alabame, zarobljeni su od strane ruskih snaga prošle nedelje na periferiji Harkova, prema izvorima koje je u utorak citirao The Daily Telegraph.

Druk je služio u američkoj vojsci u Iraku, dok Huin, bivši marinac, nikada ranije nije bio u aktivnim borbama.

Njih dvoje su bili deo desetočlanog odreda koji je branio Harkov prošle nedelje kada su upali u zasedu ruskih vojnika, rekao je jedan od njihovih drugova koji je govorio za Telegraf.

„Bili smo na misiji i cela stvar je bila potpuno luda, sa lošim informacijama. Rečeno nam je da je grad čist kada se ispostavilo da ga Rusi već napadaju. Došli su niz put sa dva tenka T72 i više BMP3 (borbena oklopna vozila) i oko 100 pešaka. Jedina stvar koja je tamo bila je naše desetočlano odeljenje vojnika“, rekao je neimenovani borac.

Stejt department je u utorak saopštio da je “upoznat” sa izveštajima o njihovom hapšenju, ali je portparol odbio da komentariše, navodeći zabrinutost za privatnost.

Sekretar odbrane Lojd Dž. Ostin III i predsednik Združenog generalštaba general Mark A. Majli trebalo bi da danas popodne daju brifing o sukobu u Ukrajini.1

Poznato je da američki vojni instruktori već godinama obučavaju ukrajinsku armiju u samoj Ukrajini, a i da SAD obilato pomažu novcem i vojnim sredstvima njihovu vojsku. Takođe ima indicija da američki oficiri sede i odlučuju direktno u ukrajinskom generalštabu.2

Od početka sukoba u Ukrajini stotine američkih boraca kao volonteri direktno učestvuju u borbama na samom frontu, a ovo je prvi potvrđeni slučaj zarobljavanja dvojice građana Sjedinjenih Država.

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.dailymail.co.uk/news/article-10920217/Two-American-volunteers-captured-Russian-soldiers-Ukraine.html  

  2. https://www.state.gov/u-s-security-cooperation-with-ukraine/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.