Belorusija razotkrila masovne zločine Poljske nad iračkim izbeglicama

Belorusija razotkrila masovne zločine Poljske nad iračkim izbeglicama
shafaq.com

Belorusija je obavestila delegaciju iz Iraka o detaljima istrage o masovnim pogubljenjima i tajnom sahranjivanju iračkih izbeglica koje je ubila poljska vojska.1

Istražni komitet Belorusije saopštio je da su iračkoj delegaciji u poseti Minsku predati dokazi i informacije o masovnim i tajnim egzekucijama iračkih izbeglica od strane poljskih vojnika na poljskoj strani granice sa Belorusijom.

Iračka strana je takođe dobila informacije o napretku i rezultatima istrage zločina protiv čovečnosti, propagandnog rata i namernog ugrožavanja drugih, kao i detalje u vezi sa kršenjem zakona koje su počinili zvaničnici u Poljskoj kao što su nezakonita dela uključujući deportaciju, okrutnost. , mučenje i namerno nepružanje pomoći što je dovelo do smrti izbeglica iz zapadnoazijskih zemalja, uključujući Irak i Avganistan.

U saopštenju se navodi da su ti zločini navodno počinjeni na osnovu rase, nacionalnosti i vere.

Kako se navodi u saopštenju, „beloruski istražitelji su dokumentovali zločine počinjene protiv 135 iračkih državljana, koji su fizički povređeni jer su poljske snage bezbednosti nad njima primenile nasilje“.
Istražni komitet Belorusije istražuje i tri slučaja u vezi sa telesnim povredama i nezakonitim proterivanjem iz EU u Belorusiju, što je dovelo do smrti iračkih državljana.

Važno je napomenuti da će u februaru 2023. Međunarodni krivični sud u Hagu razmotriti izjavu beloruskih aktivista za ljudska prava o zločinima nad migrantima u Poljskoj.

Poljska granična straža je 25. januara objavila početak izgradnje ograde od 186 kilometara na granici sa Belorusijom nakon što su hiljade migranata iz Azije stigle ka granici u pokušaju da pređu u Evropsku uniju.2


  1. https://www.google.com/amp/s/shafaq.com/amp/en/Iraq-News/Belarus-handed-over-Iraq-evidence-of-mass-executions-of-Iraqi-refugees-by-Poland  

  2. https://english.almayadeen.net/news/politics/belarus:-mass-executions-of-iraqi-refugees-by-polish-soldier  

Leave a Reply

Your email address will not be published.