Ukrajina zabranila rad najveće opozicione partije

Mimo predstave koju zapadni mediji i propaganda stvaraju o Ukrajini kao o zemlji u kojoj vlada demokratija i sloboda govora, praksa u kojoj od je 2014. do danas uz podršku zapada na desetine političkih partija zabranjeno a njihov je rad kriminalizovan, demantuje takav narativ.

Ukrajinski sud je zvanično zabranio aktivnosti najveće opozicione stranke u zemlji, partije Opoziciona platforma—Za život.

Odluku je doneo Upravni apelacioni sud br. 8 20. juna u Lavovu i efektivno je potvrdio zabranu predsednika Vladimira Zelenskog 11 političkih partija koje je Kijev ranije u martu smatrao „antiukrajinskim“ i „kolaboracionističkim“. Ovu meru je potom odobrio ukrajinski parlament u maju.1

Deset drugih proruskih i levičarskih partija uključeno je u zabranu Zelenskog, među kojima su Socijalistička partija Ukrajine i Stranka Šarija koju predvodi popularni YouTube bloger Anatolij Šari.

Pored zakonske zabrane delovanja partija, sud je naveo i da će imovinu i imovinu partija oduzeti Državni trezor.

Zabrana najveće opozicione partije u zemlji označava kulminaciju nedemokratske kampanje koju je pokrenula vlada Zelenskog protiv partija i pojedinaca koji bi potencijalno mogli da potkopaju rat koji Kijev vodi protiv Rusije u ime imperijalističkih sila Zapada.

Predvođena oligarhom Viktorom Medvedčukom, stranka je kontrolisala 44 od 450 mesta u ukrajinskom parlamentu, a nadmašila je samo vladajuća stranka Sluga naroda predsednika Vladimira Zelenskog. Pre ruske invazije u februaru, nekoliko istraživanja javnog mnjenja pokazalo je da je stranka koja se slaže sa Rusijom vodila ili je bila druga u hipotetičkim parlamentarnim izborima koji bi se održali u vreme istraživanja.

U istočnim i južnim regionima Ukrajine, opoziciona partija „Za život“ je funkcionisala kao dominantna politička partija. U suštini je bila efektivni naslednik Partije regiona bivšeg predsednika Viktora Janukoviča. Za razliku od svojih protivnika u oligarhiji koja ga je, uz snažnu podršku američkog i nemačkog imperijalizma, zbacila 2014. u državnim udarima, Janukovič je govorio u ime frakcije ukrajinske oligarhije koja je nastojala da balansira između zapadnog imperijalizma i interesa Kremlja, i protivio se direktnom savezu Ukrajine sa NATO.

Pre 2014, Partija regiona je bila najveća politička partija u zemlji, ali se raspala nakon puča pošto su njeni članovi pobegli iz zemlje ili se pridružili Opozicionom bloku, promoskovskom prethodniku opozicione Partije za život.

Medvedčuk, suosnivač i šef stranke Opozicija—Za život, milijarder je koji dugo održava veoma bliske veze sa ruskom oligarhijom, a posebno sa Putinovim saradnicima.

Međutim, medvedečukova stranka „Za život“ javno je osudila rusku invaziju na zemlju i pozvala na pregovore za brzo okončanje rata. Dvadeset tri člana njenog nacionalnog parlamenta dobrovoljno su napustila stranku i formirala stranku Platforma za život i mir koja je obećala da će štititi prava ruskih manjina u Ukrajini, ali se još više udaljila od Medvedčuka i Moskve.

Tokom svog postojanja, partija je podržavala sprovođenje sporazuma iz Minska, koji su imali za cilj da okončaju rat u istočnom regionu Donbasa između pobunjenika koje podržava Rusija i ukrajinske vlade kroz nagodbu dogovoreno sa francuskim i nemačkim diplomatama. Uprkos dolasku na vlast 2019. na osnovu nejasnih obećanja da će obezbediti mir, pre invazije Zelenski i njegovo osoblje bili su otvoreno neprijateljski raspoloženi prema primeni sporazuma, koji je zahtevao federalni status u regionima pod kontrolom  proruskih pobunjenika.

Više od godinu dana pre aktuelnog rata, vlada Zelenskog je, po nalogu amerike, sistematski radila na suzbijanju uticaja opozicione partije Medvedčuka, a u februaru 2021. nedemokratski je zabranila tri popularne televizijske stanice povezane sa Medvedčukom. U to vreme, američka ambasada je pohvalila taj potez kao deo napora Kijeva da se „suprotstavi malignom uticaju Rusije, u skladu sa ukrajinskim zakonom, u odbrani svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.

Kasnije u maju 2021. Medvedčuk je uhapšen i optužen za „proneveru” kao i za „veleizdaju” za „subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine”. Ukrajinski sud ga je stavio u kućni pritvor, gde će ostati do izbijanja rata punih razmera u februaru ove godine, kada je pobegao.

Dana 12. aprila, Medvedčuka je uhapsila ukrajinska služba bezbednosti (SBU) dok je očigledno bio prerušen u ukrajinskog vojnika i ponovo ga optužila za izdaju jer je navodno pružao vojnu pomoć Rusiji.

Nije objavljen nijedan dokaz koji ukazuje na to kako je tačno Medvedčuk navodno sarađivao sa Rusima. Nije objašnjeno ni zašto je nekoliko dana nakon napada ostao u Kijevu, dovodeći svoj život u izvesnu opasnost, ako je zaista unapred znao za predstojeću invaziju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski javno je ponudio Moskvi da razmeni Medvedčuka za zarobljene ukrajinske vojnike. Moskva je do sada javno odbijala da razgovara o razmeni svog navodnog odanog saradnika, ali nedavni izveštaji sugerišu da bi on mogao biti zamenjen za britanske državljane koje su nedavno zarobile separatističke snage.

Dok je bio uhapšen, Medvedčuk se upleo u tekuće krivično gonjenje bivšeg predsednika Petra Porošenka, još jednog političkog rivala Zelenskog. SBU je u maju objavila video u kojem Medvedčuk optužuje Porošenka da je angažovao njegovu pomoć za ilegalnu kupovinu ruskog naftovoda.

Kakva god bila konačna sudbina Medvedčuka i ostataka njegove političke stranke, zabrana i državna likvidacija opozicionih partija razotkriva laž da je Ukrajina bedem „demokratije“ koju treba braniti u „pravednom ratu“ protiv totalitarne Rusije.

U stvarnosti, Ukrajinu kontroliše deo reakcionarne ultra-bogate oligarhije koja je nastala kao posledica uništenja Sovjetskog Saveza i koja je izabrala otvoreni savez sa NATO-om protiv Rusije. Sada ratom demonstrira da je voljna i sposobna da ubije stotine hiljada svojih građana da bi održao svoju vladavinu i pro-NATO orijentaciju. Prema zvaničnicima vladajuće stranke, između 200 i 500 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga gine svakog dana u ratu na istoku Ukrajine. Sve je više izveštaja i o dezerterstvu ukrajinskih vojnika.

Zabrana partije Opozicija—Za život i drugih opozicionih partija jasno stavlja do znanja da se vlada Zelenskog koju podržava zapadni imperijalizam neće se ustručavati od bilo kojih poteza kako bi uništila svaku opoziciju koja se iole suprotstavlja njihovoj agendi i delovanju.

 

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.rt.com/news/557500-ukraine-bans-opposition-platform-for-life-party/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.