Kina poklanja novu zgradu parlamenta Zimbabveu

Foto: Shaun Jusa, Xinhua

Nova zgrada parlamenta Zimbabvea, koju je izgradila i u potpunosti finansirala Kina kao poklon toj južnoafričkoj zemlji, sada je završena i spremna za korišćenje.1))

Bilo je potrebno 42 meseca da se projekat završi, umesto prvobitnog roka od 32 meseca zbog problema uzrokovanih virusom COVID-19. Izgradnja je počela u novembru 2018.

Smeštena na istorijskom brdu Hampden, oko 18 km severozapadno od Hararea, glavnog grada Zimbabvea, šestospratna zgrada je fino delo veličanstvene arhitekture koja spaja i zimbabveanske i kineske karakteristike.

Kompanija Shanghai Construction Group, izvođač radova, obavila je u sredu medijski obilazak zgrade uoči njene zvanične primopredaje vladi Zimbabvea u bliskoj budućnosti.

Menadžer projekta SCG Cai Libo rekao je da je završetak projekta velika prekretnica za prijateljstvo Kine i Zimbabvea koje nastavlja da cveta.

„Nema sumnje da će nova zgrada parlamenta postati znamenita zgrada u Zimbabveu, pa čak i u celoj južnoj Africi“, rekao je Cai. „Projekat je počeo 30. novembra 2018. godine, a završen je 27. maja 2022. godine, a mi smo proveli 42 meseca završavajući ovaj projekat. Od 2020. godine suočili smo se sa puno izazova zbog svetske pandemije COVID-19. Trebalo je da završimo ovaj projekat prošle godine, ali smo morali da odložimo to zbog pandemije COVID-a, ali sada smo došli do kraja i čekamo da ovu zgradu predamo vladi Zimbabvea.”

Nova zgrada parlamenta bila je jedan od najvažnijih projekata u kinesko-afričkoj saradnji, koji ima za cilj jačanje prijateljstva i solidarnosti između naroda Zimbabvea i Kine.

„Projekat snažno podržava demokratiju u Zimbabveu i istovremeno podiže imidž zemlje“, rekao je Cai.

Impozantna zgrada ima ukupnu površinu od 33.000 kvadratnih metara, sa dva glavna dela — šestospratnom poslovnom zgradom i četvorospratnom zgradom parlamenta. Poslovna zgrada i zgrada parlamenta povezane su sa po tri mosta na svakom spratu.

Budući da je sadašnja zgrada parlamenta izgrađena tokom kolonijalne ere, a sada je stara i mala za smeštaj posla parlamenta, Narodna skupština u novoj zgradi parlamenta ima više nego dovoljno prostora, sa kapacitetom od 400 mesta u odnosu na 270 poslanika u Domu skupštine. Novo veće Senata ima kapacitet od 150 mesta, naspram sadašnjih 80 članova Senata. Nova struktura ima dodatne sadržaje za konferencije, 15 prostorija za odbore i adekvatan prostor za kancelarijsko osoblje i parking.

Poslovna zgrada sadrži 600 prostorija, uključujući kancelarije za VIP, poslanike i skupštinske zvaničnike. Ukupno, zgrada ima kapacitet da primi 1.000 ljudi.

Cai je rekao da su deljenje i transfer veština jedan od obeležja projekta.

„Ova zgrada je znamenita zgrada u Zimbabveu. Ovo je pokazivanje čvrstog prijateljstva između Kine i Zimbabvea. Ovo je poklon kineske vlade vladi Zimbabvea. Finansiran je sredstvima Kineske pomoći, to je donacija Zimbabveu, a ne zajam tako da nema plaćanja u budućnosti. Svi poslanici će koristiti ovu zgradu, a parlamentarci služe celoj naciji i stoga je ovo poklon celoj naciji”, rekao je Cai.2

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. ((https://www.theeastafrican.co.ke/tea/rest-of-africa/china-gifts-zimbabwe-with-modern-parliament-3865962 

  2. http://english.news.cn/20220630/3cf746ca58304b818be8209937852465/c.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.