Iran, Rusija i Kina spremaju zajedničke vojne vežbe u Južnoj Americi?

Russian Ministry of Defense.

Prema izveštaju američkog “Centra za bezbedno slobodno društvo” Iran, Rusija i Kina spremaju se da izvedu seriju velikih vojnih vežbi i igara (takmičenja) u Latinskoj Americi, sa ciljem demonstracije sile kako bi pokazale da su njhove vojske u stanju da stignu na prag Sjedinjenih Država.

Venecuela, pod vođstvom socijalističkog predsednika Nikolasa Madura trebalo bi da bude domaćin ratnih igara sredinom avgusta, navodi se u izveštaju. 

Za sada nema potvrde da će do vežbi doći od strane zvaničnika Irana, Rusije i Kine Venecuele, a ako se ova informacija uspostavi kao tačna to će biti prvi put da ove države koje prikose američkoj hegemonije održavaju vojne vežbe u takozvanom američkom zadnjem dvorištu. 

Ratne igre, pokazuju da se države iz celog sveta ujedinjuju i „spremaju da pošalju glasnu poruku da je region spreman da prihvati multipolarni svet“, navodi se u izveštaju, koji se fokusira na latinoameriku.

Predstojeće vojne vežbe su jedan od najsnažnijih znakova do sada, da je koalicija država Latinske Amerike koje se protive hegemoniji Sjedinjenih Država radi na jačanju odnosa sa Rusijom, Kinom i Iranom. Maduro je nedavno završio diplomatsku turneju po Bliskom istoku u kojoj je potpisao 20-godišnji strateški sporazum sa Iranom. „Strateški sporazum između Irana i Venecuele treba da odražava slične strateške sporazume koje je Islamska Republika potpisala sa Kinom i Rusijom poslednjih godina“, navodi se u izveštaju istraživačkog centra. Latinoameričke države jedna po jedna takođe potpisuju vojne sporazume sa Rusijom.

„Rusija i njeni saveznici Iran i Kina spremaju se da naprave veliku demonstraciju sile na takmičenju vojnih igara u avgustu u Venecueli.

Postoje i znaci da iranski Korpus islamske revolucionarne garde (IRGC), pojačava svoje prisustvo u Latinskoj Americi.

Početkom juna, u teretnom avionu Venecuele koji je leteo u regionu „otkriveno je da su u njemu bili pripadnici Kuds jedinice, elitne jedinice iranske revolucionarne garde“, navodi se u izveštaju istraživačkog centra.

Dok Iran i Venecuela povećavaju svoje vojne i ekonomske veze, predsednik Nikaragve Danijel Ortega, saveznik predsednika Venecuele Nikolasa Madura, uspostavlja vojni savez sa Rusijom „ovlašćujući ruske trupe, avione i brodove da patroliraju granicama centralnoameričke zemlje i izvode zajedničke vojne vežbe “, navodi se u izveštaju. Vojni sporazum je potpisan usred rata Rusije sa Ukrajinom, što ukazuje da prisustvo u Latinskoj Americi ostaje prioritet za Moskvu čak i kada se suočava sa pritiskom na sopstvenim granicama.1

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je prošlog meseca potpisao nekoliko ekonomskih sporazuma u ​​Latinskoj Americi, pozivajući se na Urugvaj, Nikaragvu i Ekvador. Kineska inicijativa Pojas i put, probila se i do Argentine, gde radi na izgradnji infrastrukturnih projekata.2

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://tass.com/world/1462439  

  2. https://freebeacon.com/national-security/iran-russia-china-to-run-war-drills-in-latin-america/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.