Pjongjang: DNRK će pouzdano braniti suverenitet i interese zemlje!

NK News

Portparol ministarstva spoljnih poslova DNRK napao je neprijateljstvo SAD i njihovih vazalnih snaga

Portparol Ministarstva spoljnih poslova DNRK u subotu je dao sledeći odgovor na pitanje koje je postavila KCNA u vezi sa činjenicom da su SAD i njene vazalne snage otvoreno prikazale svoje neprijateljstvo prema DNRK tokom nedavnog samita NATO-a:

“Tokom nedavnog samita NATO-a, glavni izvršni činovnici SAD, Japana i Južne Koreje udružili su se u narativu sukoba sa DNRK i razgovarali o opasnim zajedničkim vojnim kontramerama protiv nje, uključujući pokretanje tripartitnih zajedničkih vojnih vežbi, dovodeći u pitanje njeno legitimno pravo na samoodbranu bez osnova.

SAD i njihove vazalne snage su u novi „strateški koncept“ usvojen na samitu NATO-a ubacile neprijateljski izraz o pronalaženju grešaka u merama DNRK za jačanje njenih vojnih sposobnosti za samoodbranu.

Takav sukob neprijateljskih snaga protiv DNRK sinhronizuje se sa početkom zajedničkih vojnih vežbi RIMPAC, multinacionalnih pomorskih kombinovanih vežbi pod vođstvom SAD i vojno divljanje južne Koreje sa ciljem da uništi mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu, kao i u Aziji i Pacifičkom regionu kroz najveće okupljanje svojih pomorskih snaga ikada.

Nedavni samit NATO-a jasnije dokazuje da SAD sprovode plan da istovremeno obuzdaju Rusiju i Kinu tako što će realizovati „militarizaciju“ Evrope i formirati vojni savez poput NATO-a u azijsko-pacifičkom regionu i zadržati SAD-Japan-južnokorejski tročlani vojni savez kao važno sredstvo za materijalizaciju plana.

Zahvaljujući nepromišljenim vojnim potezima SAD i njenih vazalnih snaga, stvorena je opasna situacija u kojoj bi istovremeno mogao da izbije nuklearni rat u Evropi i azijsko-pacifičkom regionu, a svetski mir i bezbednost su stavljeni u najkritičnije stanje nakon završetka Hladnog rata.

Realnost jasno pokazuje da je prava svrha SAD širenja glasina o „pretnji iz severne Koreje“ da obezbede izgovor za postizanje vojne prevlasti nad azijsko-pacifičkim regionom, uključujući Korejsko poluostrvo, i štaviše, u ostatku sveta.

Preovlađujuća situacija hitnije zahteva izgradnju odbrane zemlje kako bi se aktivno izborila sa brzim pogoršanjem bezbednosnog okruženja Korejskog poluostrva i ostatka sveta.

DNRK će pouzdano braniti suverenitet i interese zemlje i svoje teritorije od svih vrsta pretnji izazvanih neprijateljskim dejstvima SAD i njenih vazalnih snaga i ispuniće svoju odgovornu dužnost da obezbedi mir i bezbednost na Korejskom poluostrvu i regionu.”1

 

MIP DNRK

Prevod i priprema: Luka Nićiforović

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.mfa.gov.kp/view/article/15322?fbclid=IwAR21VAYEZP2Tnfroai6TVeU_4YD6oHr48nrvsGqb9eBEKN4QH-jRbol9g6s 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.