Putin: „Moramo detaljnije razraditi socijalističke ideje u sferi ekonomije“!

Foto: RIA Novosti

Predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, održao je prethodne sedmice u Kremlju, u Sali Svete Katarine, sastanak sa liderima Državne Dume i šefovima partijskih frakcija. Tom prilikom prodiskutovane su mnogobrojne politike od nacionalnog značaja, a mi za vas izdvajamo najzanimljivije detalje razgovora između Vladimira Putina i predstavnika Komunističke partije, Genadija Zjuganova.1

Genadij Zjuganov:

Gospodine predsedniče, fokusiram se na Vaše obraćanje jer ono sadrži pet glavnih ciljeva koje ova zemlja treba da ostvari: pre svega, da postane jedna od pet najnaprednijih zemalja – a za to posedujemo sve što je neophodno – zatim da zaustavi depopulaciju i osiromašenje i učini šta god može da stekne najsavremenije tehnologije. Ali tokom četiri od poslednjih deset meseci morali smo da živimo sa vojno-političkom operacijom, koja je ključna sa svakog stanovišta. U potpunosti podržavamo vašu odluku u tom smislu, jer je u pitanju opstanak ruskog sveta. Moramo zaustaviti američki globalizam, koji pokušava da diktira svoje uslove ostatku sveta. Štaviše, moramo učiniti sve što možemo da sprečimo širenje nacizma i banderizma širom Evrope.

Posetio sam ekonomski forum u Sankt Peterburgu, gde sam pažljivo pratio vaše komentare i zabeležio 26 izjava. Osetio sam, možda po prvi put, da smo na istoj strani povodom svakog pitanja koje ste identifikovali. Još ranije sam primetio, kada ste se obraćali Valdajskom klubu, da ste rekli: Da, kapitalizam je u ćorsokaku. Vidimo ludilo u citadeli kapitalizma, Engleskoj, i moramo učiniti sve da sprečimo ljude, koji su ne samo poludeli, već su i odlučili da nastave da diktiraju svoje uslove, da podstaknu veliki rat. S tim u vezi, naš tim je napravio „Program pobede“: 12 zakona i razvojni budžet. Dali smo sve od sebe da formulišemo ključne mere i u praksi pokažemo da se ovi problemi mogu uspešno rešiti.

Uvek smo pozivali na priznavanje Donjecke i Luganske narodne republike, Krima i Sevastopolja. Moram da vas obavestim da je ranije danas održan sastanak Izvršnog odbora [pokreta] levičarskih patriotskih snaga i da je svaka od njegove 132 organizacije širom planete – koja je zajedno sa nama proslavila godišnjicu Velike Oktobarske revolucije i sada se spremaju za proslavu 100. godišnjice SSSR-a – podržala našu političku liniju. Verujemo da je ovo naša zajednička pobeda. Siguran sam da ako pripremite izvršnu naredbu treba da proslavimo 100. godišnjicu formiranja SSSR-a kao veliki nacionalni praznik, jer smo tada vodili prvu bitku protiv njih – agresora koji su pokušali da nas porobe i unište.

Veoma mi je drago što ste ojačali naše istočno krilo: vaš put u Peking i Indiju, kao i stalne konsultacije unutar BRIKS-a i napori da se ova organizacija proširi. Ova veoma moćna protivteža anglosaksonskoj ideji da nas slomi – a zatim da se obračuna sa Kinom – dobija sve veću podršku.

Imamo dobro razvijen program za novu industrijalizaciju i inovacije. Ideju o stvaranju sopstvene vrhunske tehnologije u velikoj meri je podržao premijer Mihail Mišustin. On je izdvojio dodatnih 100 milijardi za razvoj elektronike i robotike. A sada je cilj razvoja domaćeg vazduhoplovstva za nas od posebnog značaja. Razvili smo i program Nove Devičanske zemlje i u poslednje dve godine smo dodali 28 odsto u poljoprivrednoj mašinogradnji. Otišao sam u našu čuvenu fabriku Kirov; I Nemci su dolazili u posetu; zapanjili su se koliko brzo smo lokalizovali proizvodnju i počeli da proizvodimo moderne mašine visoke klase.

Tatarstan će sutra održati veliki festival koji slavi prijateljstvo među narodima. Tamo smo pokrenuli javno preduzeće Kazankovska, slično Državnoj farmi Lenjina Pavla Grudinina. Prikazaćemo 100 vrsta opreme ruske proizvodnje i pokazati kako možemo da radimo u savremenim uslovima bez povećanja cena i proizvodnje prehrambenih proizvoda veoma visokog kvaliteta. Verujem da bismo, ako bismo mogli da promovišemo ovu ideju širom zemlje i izgradimo barem jedno javno preduzeće u svakom okrugu, mogli da napunimo naše pijace pristupačnim visokokvalitetnim proizvodima, a hrana će nam biti prioritet i lakmusov test.

Kapitalisti nisu samo u ćorsokaku,oni su poludeli. Postoji samo jedan protivotrov jer kapitalizam može samo da dovede do nacizma, fašizma i banderovskih pokreta. Ništa osim socijalizma ne može ga pobediti. Zato očekujem da ćete u svom sledećem govoru postaviti socijalističke ciljeve. Mislim da će čak i vaša Ujedinjena Rusija to podržati. Vjačeslav Volodin se smeška, vidim da mu se sviđa ideja. On predsedava velikim raspravama o glavnim pitanjima u Državnoj Dumi. Jedna od nedavnih bila je briljantna sesija o obrazovanju. Mi smo spremni da naš Zakon o obrazovanju učinimo dostupnim svima.

Vladimir Putin:

Ne sumnjam da se članovi Komunističke partije Ruske Federacije drže upravo ovog stava. Što se tiče socijalističke ideje, u njoj nema ništa loše. Tu ideju treba detaljnije da razradimo, posebno u ekonomskoj sferi. Neke zemlje su joj dale suštinu, a ona je povezana sa oblicima regulacije tržišta itd. Ta ideja funkcioniše prilično efikasno. Moramo to razmotriti. Što se tiče učešća države, relevantna debata se fokusira na obim takve uključenosti i njene oblike. Trebalo bi da vidimo kako država treba da reguliše svoje privredne aktivnosti. O tome ćemo se svakako pozabaviti tokom naših diskusija i debata. Pretpostavljam da ćemo naći rešenja, a da budemo svesni da su u pitanju interesi naroda i zemlje.

Mnogo vam hvala.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://en.kremlin.ru/events/president/news/68836  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.