Rusija se udaljava od tržišne privrede

Foto: Alexei Nikolsky, Russian Presidential Press and Information Office, TASS

Rusija treba da usmeri svoju ekonomsku politiku na davanje prioriteta domaćim potrebama, rekao je ministar industrije i trgovine Denis Manturov u petak na plenarnoj sednici Državne dume.

„Zadovoljavanje domaćih potreba vidimo kao glavni prioritet naše privrede. Ali to ne znači da ćemo se potpuno zatvoriti i da nećemo povećati izvozni potencijal. Sasvim suprotno. Posebno s obzirom na pregovore o međusobnoj saradnji sa novim tržištima. Mislim, pre svega, na zemlje Bliskog istoka, jugoistočne Azije, Afrike i Južne Amerike“, naveo je zvaničnik.

On je napomenuo da bi Rusija za postizanje ovog cilja trebalo da izmeni svoju industrijsku politiku.

„Neophodno je napraviti zaokret od tržišno orijentisane industrijske politike ka politici obezbeđivanja tehnološkog suvereniteta“, rekao je Manturov i dodao da ovu ideju u potpunosti podržava ruska vlada.

Zvaničnik smatra da uvezene mašine i opremu treba postepeno zameniti ruskim verzijama, uz napomenu da „industrija mora da obezbedi praktično autonomno funkcionisanje i razvoj svih potrošačkih sektora“.

„Ubrzaćemo proizvodnju sopstvenih proizvoda kako bismo zamenili uvozne komponente“, rekao je Manturov i dodao da će Vlada izdvojiti dodatna sredstva za podršku velikim državnim projektima. Postoje i planovi za stvaranje alternativnih logističkih kanala za ruske proizvode, sa osvrtom na nova tržišta, rekao je on.1

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.rt.com/business/559043-russia-outlines-economic-priorities/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.