Bolivija gradi drugu državnu fabriku đubriva

Foto: Kawsachun news

Bolivijska vlada potpisala je ugovor o izgradnji državne fabrike đubriva u industrijskom parku grada Kočabamba. Najava za drugu takvu fabriku u zemlji dolazi u trenutku kada region trpi poljoprivrednu krizu zbog globalne nestašice đubriva izazvanog zapadnim sankcijama Rusiji. 

Dok su se farmeri u obližnjem, gasom bogatom Peruu 2022. mučili da pronađu i kupe đubriva, a građani su skupo plaćali za rafinisane proizvode potrebne svakodnevno kao što su kanisteri za TNG za kuvanje, Bolivijci ne samo da su imali pristup pristupačnoj domaćoj urei i pet puta jeftinijem TNG gorivu za kuvanje, već će se prihodi od izvoza hemikalija finansirati novu fabriku azota, fosfora i kalijuma.1 

Direktor bolivijske kompanije za industrijalizaciju ugljovodonika (Empresa Boliviana de Industrializacion de Hidrocarburos), Alehandro Galjardo, pohvalio je taj potez, rekavši medijima da će fabrika generisati 40 miliona dolara godišnjeg prihoda za zemlju. 

„Ovo je zaista važno za sve proizvođače jer će im omogućiti da budu efikasniji i imaju veće prihode. Takođe, to će nam omogućiti da povećamo našu produktivnu granicu i garantujemo sigurnost hrane suverenitetom“, rekao je Galjardo. 

Prva državna fabrika đubriva, koja se nalazi u mestu Bulo Bulo, proizvodi ureu i amonijum. Ova druga fabrika će proizvoditi „NPK“ (azot, fosfor, kalijum) koje je vrsta đubriva koje je Bolivija do sada uvozila, prokomentarisao je Galjardo. 

„U Boliviju uvozimo oko 24.000 tona NPK đubriva. Dakle, sa proizvodnjom koju ćemo imati plus sa viškovima koje ćemo izvoziti, imaćemo prihod od više od 40 miliona dolara godišnje”. 

Nasuprot tome, ekonomije slobodnog tržišta u regionu zavise od uvoza ovih đubriva i teško su pogođene poremećajima izazvanim sukobom NATO-a u Ukrajini. U Peruu su veliki protesti i štrajkovi u ruralnim područjima zbog ovih nestašica.2

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.reutersevents.com/downstream/supply-chain-logistics/bolivians-use-fertilizer-revenue-build-new-npk-plant-and-lower-food-costs 

  2. https://kawsachunnews.com/bolivia-building-second-state-fertilizer-plant 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.