Juan pretekao evro po obimu trgovanja na Moskovskoj berzi 

Foto: Paul Yeung/Bloomberg

Kineska valuta juan nadmašila je evro po obimu trgovanja na Moskovskoj berzi (MOEKS) po prvi put u istoriji, pokazuju podaci o trgovanju od petka. 

Prema podacima, obim trgovine kineskom valutom u petak iznosio je 52,8 milijardi rubalja (908 miliona dolara). U međuvremenu, obim trgovine evrom jedva je premašio 41 milijardu rubalja (705 miliona dolara). To je takođe bio drugi uzastopni dan kada je obim trgovanja juanima na MOEKS-u premašio 50 milijardi rubalja, dok je u prvoj polovini jula obim trgovanja juanima u proseku iznosio 30 milijardi rubalja (516 miliona dolara) dnevno. 

Međutim, juan nije uspeo da prestigne američki dolar, a obim trgovine dolarima u petak dostigao je 124,7 milijardi rubalja (2,1 milijardu dolara). 

Zapadne antiruske sankcije takođe doprinose privlačnosti juana, kažu analitičari. Zbog sankcija se vidi da klijenti banaka postepeno prelaze sa valuta „neprijateljskih“ zemalja, pre svega američkog dolara i evra. Nikita Silkin, šef onlajn brokera BCS Global Markets, rekao je za list Komersant da je trend očigledan, kako među fizičkim tako i pravnim licima, pri čemu su uvoznici primorani da pređu na obavljanje transakcija u valutama koje nisu pod uticajem sankcija. Drugi stručnjak, Viktor Tunev, glavni analitičar kompanije Ingosstrah-Investment Management Company, rekao je za novine da je interesovanje ruskih stanovnika za juan prirodno, jer je kupovina dolara i evra trenutno i rizična i skupa.1 

Liked it? Take a second to support Luka Stankovic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.rt.com/business/559555-yuan-lands-major-success-against-euro/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.