Većina Rusa želi oživljavanje sovjetskih brendova

Većina Rusa želi oživljavanje sovjetskih brendova

Prema istraživanju Analitičkog centra Univerziteta „Sinergija”, građani Rusije podržavaju povratak na tržište raznih sovjetskih brendova od automobila, hrane i pića, odeće i obuće, do parfema i kućne hemije.

Čak 83 procenta Rusa smatra da je neophodno oživeti sovjetske brendove pošto su se određene zapadne kompanije povukle sa ruskog tržišta. Osim sovjetskih marki automobila „Moskvič“, „Volga“ i „Pobeda“, Rusi smatraju da ponovo treba pokrenuti proizvodnju frižidera „Orsk“ i bicikala „Kama“.

Nakon uvođenja zapadnih sankcija zemlji, ruske vlasti su najavile planove za oživljavanje nekih ruskih marki automobila – Moskvič, Volga i Pobeda.

Oko 12 odsto građana ima suprotno gledište, navodi se u studiji, koja je sprovedena u julu među pet hiljada stanovnika svih regiona zemlje.

Pristalice oživljavanja sovjetskih brendova obrazlažu svoje mišljenje time da će to ojačati ekonomiju kroz efektivnu supstituciju uvoza (36% ispitanika je odgovorilo na ovaj način), podržati domaće preduzetnike (29%), sprečiti mogući nedostatak robe (22%) , i doneti kvalitetne proizvode na tržište po pristupačnoj ceni. (13%).

Učesnici studije smatraju da je najcelishodnije obnoviti brendove za proizvodnju automobila (kako je odgovorilo 26% ispitanika), hrane i pića (21%), odeće i obuće (15%), parfema i kućne hemije (8% ), kućni aparati i elektronika (6%). Istovremeno, 9% je sigurno da sovjetske brendove treba oživeti u svim mogućim industrijama.

Sovjetski brendovi izazivaju pozitivne asocijacije kod 62% učesnika studije. Prema njihovim rečima, u SSSR-u su pravili uglavnom pouzdane (ovu definiciju dalo je 84% ispitanika) i pristupačne stvari (87%) koje su služile nekoliko generacija (91%). 30% ispitanika ima neutralne asocijacije kada se sete stvari napravljenih u SSSR-u, a 8% ima negativne asocijacije.1

 


  1. https://ria.ru/20220710/sssr-1801493676.html  

Leave a Reply

Your email address will not be published.