Američka flota na putu ka Tajvanu, najave mogućeg dolaska Pelosi na ostrvo

J. Scott Applewhite/AP

Udarna grupa nosača aviona Ronald Regan (RR) uputila se u vode jugoistočno od Tajvana, saopšteno je danas iz kineskog analitičkog centra SCSPI.1

Očekuje se da će predsednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetiti Tajvan u okviru svoje turneje po Aziji, prema rečima visokog zvaničnika tajvanske vlade i američkog zvaničnika, uprkos oštrim upozorenjima kineskih zvaničnika kao i dela Bajdenove administracije, koji su zabrinuti zbog odgovora Kine.

Tingting Liu, dopisnica tajvanskog informativnog kanala TVBS, izvestila je da su joj izvori rekli da će Pelosi stići u glavni grad Tajpej u utorak uveče. CNN je takođe izvestio da se očekuje nastavak posete, pozivajući se na visokog zvaničnika tajvanske vlade i američkog zvaničnika.

Tokom redovnog brifinga ministarstva spoljnih poslova u ponedeljak, Kina je upozorila na „ politički uticaj“ Pelosijeve planirane posete samoupravnom ostrvu za koje Kina tvrdi da je deo svoje teritorije i ponovila da njena vojska „neće sedeti skrštenih ruku“ ako Peking smatra da je ugrožen njegov „suverenitet i teritorijalni integritet“.

“Želeli bismo još jednom da kažemo Sjedinjenim državama da Kina neće stojati po strani, a kineska narodnooslobodilačka armija neće sedeti skrštenih ruku. Kina će preduzeti odlučne odgovore i snažne kontramere da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Komanda Narodne oslobodilačke armije rekla je da će „sahraniti dolazeće neprijatelje“ u video snimku objavljenom na internetu u ponedeljak na kojem pokazuje svoje oružje i taktiku borbe. „Budite spremni i spremni za borbenu komandu; Zakopajte sve nadolazeće neprijatelje“, navodi se u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Veibou.

Koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da će Bajdenova administracija podržati Pelosi prilikom posete Tajvanu.

„Ne bi trebalo kao država da se plašimo kineske retorike ili potencijalnih akcija. Ovo je važno putovanje za govornicu i mi ćemo učiniti sve što možemo da je podržimo. “, izjavio je Kirbi.

Upitan da li su SAD spremne na sukob sa Kinom tokom posete, Kirbi je rekao da „nema promene u našoj politici. Nema promene u našem fokusu na pokušajima da zadržimo slobodan, siguran i otvoren Indo-Pacifik“.2

Zvaničnici administracije su poslednjih nedelja radili na tome da obaveste predsednika Predstavničkog doma o rizicima posete Taiwanu uključujući brifinge Pentagona i drugih zvaničnika administracije.

Bajden je prošlog meseca rekao da se američka vojska protivila poseti Pelosije Tajvanu, iako je od tada odbijao da elaborira upozorenja. Bela kuća je saopštila da je na predsedniku Predstavničkog doma gde ona putuje.3

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=08&dd=01&nav_category=78&nav_id=2192725  

  2. https://www.theguardian.com/world/2022/aug/01/china-military-nancy-pelosi-visit-taiwan  

  3. https://edition.cnn.com/2022/08/01/politics/nancy-pelosi-taiwan-visit/index.html?fbclid=IwAR1i7GIgCSlzuRbeqEdGKnvxWY-VLgXij6o9RrfAekk0hvtmEniiGQfyHeQ  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.