Masovni protesti u Južnoj Africi zbog visokih troškova života

Masovni protesti u Južnoj Africi zbog visokih troškova života
Guillem Sartorio/AFP

Najmanje četiri osobe su poginule tokom protesta zbog cene struje u Južnoj Africi, saopštili su policijski zvaničnici.

Protesti zbog loših uslova života se redovno održavaju u Južnoj Africi, koja se bori sa nekim od najvećih stopa nezaposlenosti i kriminala u svetu.

U ponedeljak su stanovnici ljuti na visoke cene osnovnih usluga zabarikadirali puteve zapaljenim gumama i zapalili opštinsku zgradu u opštini Tembisa, severoistočno od finansijskog centra u Johanesburgu. Nestanci struje su takođe postali česti poslednjih meseci, jer se nacionalna komunalna kompanija Eskom bori sa visokim dugovima i štrajkom radnika.

Vlasti su saopštile da su dve osobe ubijene u policijskoj pucnjavi nakon što su protesti izbili ujutru. Kasnije uveče, objavljeno je da su još dva tela pronađena blizu ulaza u zapaljenu zgradu, čime je ukupan broj poginulih porastao na četiri.

Poslednji nalet protesta usledio je manje od dve nedelje nakon što je bivši predsednik Tabo Mbeki upozorio da bi zemlja mogla da doživi ustanak sličan arapskom proleću, izazvan rastućim nezadovoljstvom.

Prošlog meseca, Mbeki je optužio predsednika Sirila Ramafosu da nije ispunio svoja obećanja da se uhvati u koštac sa široko rasprostranjenim siromaštvom, nejednakošću i nezaposlenošću, koja iznosi više od 34,5 odsto, sa posebno visokom nezaposlenošću kod mladih od skoro 64 odsto.

Situacija je pogoršana rastom cena hrane izazvanim prekidima u snabdevanju pšenicom.1

Pre godinu dana u Južnoj Africi je došlo do izbijanja najgoreg nasilja koje je zemlja doživela od kraja ere aparthejda pre tri decenije. U neredima velikih razmera i pljački tada je poginulo više od 350 ljudi.2

 


  1. https://www.aljazeera.com/news/2022/8/2/four-dead-during-s-africa-demos-over-high-power-costs  

  2. https://theconversation.com/south-africas-deadly-july-2021-riots-may-recur-if-theres-no-change-186397  

Leave a Reply

Your email address will not be published.