Kina najavila prekid saradnje sa SAD u brojnim oblastima zbog spora oko Tajvana

Shutterstock

Kina je u petak saopštila da prekida saradnju sa Sjedinjenim Državama oko brojnih ključnih pitanja, uključujući klimatske promene, borbu protiv trgovine drogom i pregovore na nivou vojski. Prekid saradnje se dešava u svetlu pogoršanja odnosa između dve supersile oko pitanja Tajvana.

Peking je žestoko reagovao na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ostrvu, koje Kina svojim sastavnim delom i obećao je da će ga ponovo staviti pod kontrolu, ako bude potrebno i silom.

Od četvrtka Kina je praktično blokirala Tajvan izvođenjem niza velikih vojnih vežbi koje su osudile Sjedinjene Države i drugi zapadni saveznici.

A u petak je kinesko ministarstvo spoljnih poslova dodatno uzvratilo Sjedinjenim Državama, obustavivši razgovore i saradnju o nizu zajedničkih sporazuma, uključujući borbu protiv klimatskih promena.

Prošle godine su se Peking i Vašington obavezali da će raditi zajedno na ubrzanju klimatskih akcija ove decenije i obećali da će se redovno sastajati kako bi se „pozabavili klimatskom krizom“.

Kina je takođe stavila Nensi Pelosi na listu sankcija zbog posete Tajvanu.1

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.ndtv.com/world-news/china-ending-cooperation-with-us-on-many-issues-after-nancy-pelosi-taiwan-visit-3227835  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.