Ministar spoljnih poslova Srbije u poseti Kubi, Kolumbiji i Venecueli

Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković će kao specijalni izaslanik predsednika republike Srbije, prisustvovati danas inauguraciji novog levičarskog predsednika Kolumbije Gustava Fransiska Petra Uregese.

Selaković je prethodno posetio Kubu, a nakon posete povodom inauguracije u Kolumbiji delegacija Ministarstva spoljnih poslova boraviće u poseti Kostariki i na kraju u poseti Venecueli, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

On će se u okviru višednevne zvanične posete regionu Latinske Amerike koja je započela pre dva dana sastati sa ministrima spoljnih poslova i najvišim zvaničnicima Kube, Kolumbije, Kostarike i Venecuele.

Selaković je u Havani rekao da je Kuba tradicionalni prijatelj izuzetno lojalan i veran partner Srbije u međunarodnim organizacijama i forumima, država koja nam pruža čvrstu podršku po pitanju očuvanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta i čija se reč u svetskim okvirima, ali i u ovom delu sveta, ozbiljno ceni i znači.

“Ovo je godina u kojoj obeležavamo 120. godišnjicu diplomatskih odnosa Srbije i Kube, kao sećanje na vreme kada je naš kralj Aleksandar Obrenović čestitao prvoizabranom predsedniku Kube na njegovom izboru. Ovde smo zato što smo opredeljeni da i ubuduće gradimo svoje odnose sa Kubom i da ih jačamo na svaki mogući način. Uveren sam da u tome možemo da uspemo”, rekao je Selaković, navodi se u saopštenju.

Prema rečima ministra, države Centralne i Južne Amerike koje će posetiti imaju različite stavove po pitanjima koja su za nas od najvećeg nacionalnog i državnog značaja, i dodao da činjenica da su tu pristuni i spremni da razgovaraju, ako i biti u prilici da se sretnu sa gotovo svim predsednicima pomenutih država, i u samoj Kolumbiji sa više od 10 predsednika država, vlada kao i ministara spoljnih poslova ovog kraja sveta.

“Srbija dolazi ovoga puta ne da traži nešto, već i da razgovara o tome kako može da unapredi i svoju ekonomsko-trgovinsku razmenu, ali i saradnju u svim drugim oblastima, kao što su poljoprivreda, sport, kultura, omladina, savremene tehnologije i sve ono u čemu danas Srbija ozbiljno, iz godine u godinu, sve više i više prednjači”, rekao je ministar Selaković.  1

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.mfa.gov.rs/mediji/saopstenja/selakovic-kuba-tradicionalni-prijatelj-dosledno-podrzava-srbiju-u-zastiti-nasih-interes?fbclid=IwAR0jehVDG5uKyk9vytdUjvzq2Nj6w9zblTAHsP-IB8kJ0T4WZrdJGgivZe8  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.